Над 43 000 кашона сладолед с вредна съставка са били изтеглени от търговската мрежа в България

Над 43 000 кашона сладолед с вредна съставка са били изтеглени от търговската мрежа в България

Над 43 000 кашона сладолед с вредна съставка са били изтеглени от търговската мрежа в България

Хиляди кашони сладолед са били изтеглени от търговската мрежа в България, поради наличието на вредна съставка. Това съобщи Агенцията по безопасност на храните във връзка със запитване на „Мениджър Нюз“.

„Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е уведомена за изтеглянето и от българския пазар на сладолед, който се разпространява от марка „Марс“. Незабавно са предприети всички мерки, съгласно законодателството. Става въпрос за 43 787 кашона сладолед, които подлежат на унищожаване. Фирмата разпространител уведомява БАБХ на 18.06.2021г., че е започнала изтегляне на сладолед от пазара. Причината е влагане на стабилизатор, който съдържа гума локуст бийн (Е410), за която има съмнение, че е замърсена с етиленов оксид“, се казва в писмо на БАХБ до „Мениджър Нюз“.

Проверка на БАБХ е показала, че всички налични количества в дистрибуторската мрежа са били спрени от продажба. Засегнати са отделни партиди сладоледи на Mars Wrigley в опаковка за индивидуална консумация от марките Snickers, Bounty, Twix, M&M. Процесът по тяхното унищожаване частично е завършен, съобщиха от фирмата дистрибутор за „Мениджър Нюз“.

Гума локуст бийн е сгъстител, който традиционно се използва при направата на сладолед. Сам по себе си той не представлява заплаха. В случая обаче в него е допуснато наличие на етиленов оксид – газ, който се използва за дезинфекция и при направата на антифриз. Според действащото законодателство на ЕС етиленовият оксид е напълно забранен за наличие в храните, съобщават от неправителствената организация Foodwatch. Той е канцероген, който може да причини левкемия, рак на лимфните възли и рак на гърдата, а освен  това е свързан и с възникването на спонтанни аборти, генетични увреждания, увреждания на нервните влакна и други, пишат от „Пътна карта на канцерогените“, инициатива за информираност относно опасните химични съединения на Европейската комисия и няколко национални правителства от ЕС.

През тази година случаи на изтегляне на сладоледи бяха регистрирани в много страни в Европа, като причината е, че те идват от една и съща фабрика на Mars Wrigley във Франция.

„Mars Wrigley бе уведомена от един от своите доставчици за наличието на етиленов оксид (ЕТО) в една от съставките, които този доставчик доставя до фабриката на Mars за сладолед във Франция“, съобщиха за „Мениджър Нюз“ от дружеството в България. „Mars Wrigley използва само малко количество от тази съставка в сладоледите си, така че нивото на ЕТО е все пак е минимално и далеч под законово допустимите граници за Европа. Съответно, консумацията на сладоледените продукти на компанията не е вредна“, се твърди още в позицията на компанията.

„Веднага щом Mars Wrigley бе уведомена от доставчика за казуса, компанията инициира проверка, за да се определи кои партиди са засегнати. Производството бе спряно и бяха задържани всички засегнати продукти, докато се идентифицира локацията на засегнатите партиди. Много от идентифицираните засегнати партиди бяха задържани в складове на Mars Wrigley или в тези на търговските партньори. Някои от продуктите обаче вече са продадени и затова компанията работи в тясно сътрудничество с Българската агенция по безопасност на храните и търговците, за да гарантира, че засегнатите продукти са иззети. Консумацията на продуктите не е вредна“, твърдят от компанията дистрибутор.

Отделно в средата на юли веригата за търговия „Метро“ обяви в средата на юли, че подобно замърсяване е имало и на сладоледа на нейния бранд ARO.

“МЕТРО Кеш енд Кери България приканва своите клиенти, закупили артикул 301641 5Л СЛАДОЛЕД ARO ВАНИЛИЯ с партиди 092004, 032111, 032123, 042108, 042119, 052120 да не го консумират и по възможност да върнат в търговския обект”, се казва в съобщение на веригата.

„Причината е инициирано от производителя на продукта изтегляне поради открито наличие на етилен оксид (ETO) в гума рожков, съставка на сладоледа. Това вещество не е разрешено в Европейския съюз като продукт за растителна защита. Оценката на риска показва, че потенциален хроничен риск за хората съществува само при ежедневна и дългосрочна консумация на замърсената съставка в големи количества, а това не е обичайният начин на консумация“, обявяват още от Метро.

По данни на Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи (RASFF) на Европейската комисия към края на август действия срещу сладолед, в който има от замърсената съставка, са били предприети във Франция, Малта, Нидерландия, Германия, Унгария, България и Хърватия.

По-рано съобщение за изтегляне на партиди сладолед направи компанията Mars във Финландия, както и Агенцията по храните на Албания.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ