България

Политика

|

Общество

|

Над 50 000 души подписаха петиция в защита на мечката от Белица

Над 50 000 души подписаха петиция в защита на мечката от Белица

Петиция с над 50 000 подписа беше предадена на кмета на Белица с искане мечката, която нападна жена в гората край града да не бъде отстреляна, предаде БНТ.

Инцидентът стана сутринта на 2 юли, когато група от 10 души са излезли за гъби и една от жените е била нападната. Пострадалата е в стабилнос състояние в болницата в Разлог. 

Кметът на Белица увери застъпниците, че мечката е прогонена високо в гората и няма да бъде убита. В града беше организиран протест срещу решението мечката да бъде убита, поради съмнения, че тя е станала стръвница. До последно обаче нямаше яснота дали мечката е нападнала жената с цел прехрана, както и по какъв начин ловците биха могли да разпознаят коя точно мечка е извършила нападението.  

"Проблем не се решава с отстраняване на мечка, с отстраняването на дърво и т.н. Очакваме кметът да се появи и да ни разреши да унищожим разрешителното и да приключим с казуса с мечката, защото твърдения от рода ние няма да отстрелваме до втори пореден случай нас не устройват. Първо, мечката не може да бъде идентифицирана по безспорен начин. Не знаем дали същата мечка ще бъде отстреляна евентуално при повторно нападение", заяви един от организаторите на протеста юристът Атанас Бояджиев.

„Община Белица е общината, която съхранява мечките. Ние не убиваме мечките. И това петно, което беше опитано да ми сложат и на мен като кмет, и на населението, е абсурдно. Ние искаме да живеем в сихрон с природата", обясни кметът на община Белица Радослав Ревански.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ