Над 70 000 прасета загробени в Русенско

Над 70 000 прасета загробени в Русенско

70 440 животни са умъртвени в русенска област заради африканската чума. Вчера загробването започна и в Караманово с 4500 животни. Според Българската агенция за безопасност на храните обстановката в селото е спокойна, предаде БНТ.

Заради заразата с африканска чума днес в Русе заседава Областната епизоотична комисия.

Продължава умъртвяването на животни в свинекомплекса в Голямо Враново, който също беше засегнат. Ръководството на предприятието обаче е подало заявление с искане да не се умъртвяват всички животни, а да бъде запазена част от тях. Там цикълът на производство е по-различен и те смята, че разпространението на заразата може да бъде ограничено.

Две държавни горски стопанства - от Бяла и „Дунав" от Русе поискаха по време на заседанието на комисията да получат достъп до горските територии, за да могат да секат дърва за огрев, за да изпълнят договорите, които са сключили в по-ранен период. Те обаче попадат в инфектираната зона от 200 кв. км.

От горските стопанства коментираха, че в горите се разхождат хора, които събират билки, и също са потенциални разпространители на заразата, както и земеделците, които обработват земите си. От агенцията по безопасност на храните заявиха, че ще очакват сигнали, за да бъдат санкционирани нарушителите.

Продължава приемането на списъци на стопани, които доброволно са умъртвили животните си, за обезщетения за почистване и дезинфекция на помещенията. Срокът е до идния понеделник.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ