България

Политика

|

Общество

|

Николай Василев: Правителството раздава пари не с чували, а със самосвали

Николай Василев: Правителството раздава пари не с чували, а със самосвали

Ще имаме най-драматичният дефицит в историята за последните 25 години. Това заяви пред bTV бившият икономически министър Николай Василев.

„Това, че нямаме приет бюджет, не е много драматично. Това е по-скоро технически въпрос. Много драматично е какъв бюджет искат да вкарат“, коментира той.

„Най-острото изказване в живота си на тема бюджет направих във вашето студио през септември 2020 г., защото тогавашният финансов министър Кирил Ананиев, донякъде заради пандемията, донякъде предизборно, реши да увеличи бюджета от 43 млрд. лв. на 48 млрд. лв. Смятах, че това е супер драматично. Сега се движим с над 20 млрд. лв. повече", добави Василев.

Той заяви, че първи път от целия преход се казва, че в средата на годината ще има актуализация.

„Финансовият министър внесе макрорамката и каза, че в неговият бюджет разходите ще бъдат на 63 млрд. лева. От декември миналата година има няколко милиарда, прехвърлени за тази година, което нарушава всякакви закони и правила. Кирил Ананиев каза, че са 2 млрд., а според мен са между 3 и 4 млрд. Не знаем, докато някой не ни каже. При това положение разходите отиват към 67 млрд.“, обясни Василев.

Според неговите изчисления дефицитът ще достигне 8% и ще трябва да отложим влизането в еврозоната за половин поколение напред.

„И да нямаше еврозона, най-добре беше да имаме балансиран бюджет. Парите не идват от извънземни, а от нашите данъци, такси и социални осигуровки. Държавата ще трябва да изземва повече данъци от нас в бъдещето, да ги харчи, да има дефицити и да взема дългове, които да изплащат нашите деца“, каза бившият икономически министър.

По думите му с готвения бюджет правителството „ще раздава пари на калпак, но не с чували, а със самосвали“, а приходите не могат да покрият разходите.

Василев се обяви за премахването на диференцираната ставка на ДДС, която само води до лобиране на различни сектори да плащат по-малко. Това трябва да стане възможно по-скоро, а не през 2023 г., както се предвижда.

Мораториумът върху цената на тока за битови потребители е „антисоциална мярка“, категоричен е Василев, който смята, че държавата е трябвало да субсидира сметките само на социално слабите, а в момента се подпомагат повече хора, които нямат толкова голяма нужда, отколкото на хора, които имат нужда.

Според него инфлацията не следва да скочи драматично, както каза финансовият министър, а най-голяма тя ще бъде през пролетта.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ