Очаква се през април догодина в България да има ваксини срещу COVID-19

Очаква се през април догодина в България да има ваксини срещу COVID-19

Очаква се през април догодина в България да има ваксини срещу COVID-19

През април догодина се очаква ваксините срещу COVID-19 да бъдат в България, така че всеки, който има желание, да се ваксинира. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб.

"Нямаме специфичен медикамент за лечението на коронавируса. Надяваме се скоро той да бъде открит. Както се надяваме Европейската комисия успешно да приключи договорирането на ваксините и през април ваксините да бъдат тук за българските граждани. За да могат да бъдат достъпни за тези, които имат желание, доброволно да си ги сложат и да успеем да се преборим с тази пандемия", поясни здравният министър и добави, че не е време за празнуване, а за разум. 

Ситуацията в страната към момента: от началото на седмицата излекуваните пациенти с коронавирусна инфекция са 1417. От миналата седмица, от предишния брифинг досега, излекуваните в България са 2788. По данни на информационната система в лечебните заведения в страната са настанени 3191 пациенти, от които 293 са в интензивни отделения. Заетостта на леглата, които се позлат за лечение на пациенти с коронавирус, е приблизително около 30%, а на тези в интензивните отделения - около 20%. Броят на лекарите, мадицинските сестри, санитари и друг мадицински персонал, който е заразен от началото на епидемията досега, са 2664. Активните случаи са 1276, от които 90 са в лечебните заведения, а само 7 са настанени в интензивни отделения. 

"Навлизаме в изключително сериозна фаза на заболяването в България", съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той благодари на гражданите за разума, който надделява, и спазването на противепидемините мерки. "Най-важната мярка е носенето на маска на закрито. Следващата мярка е социалната дистанция. Най-важно е да провим разум и да мислим за близките си - тези, които можем да предпазим и тези, които можем да заразим", апелира той.

По думите на проф. Ангелов държавата е обезпечена с необходимото, за да отговори на нуждите при разпространението на COVID-19. Днес ще пристигнат още 1700 флакона "Ремдесивир", част от договорираната доставка за България за месец ноември. Следващото количество, което ще пристигне през другата седмица, е в размер на 4300 флакона. Нямаме недостиг на медикамента "Ремдесивир". 

"Нека всички български граждани, които имат симптоми на коронавирусна инфекция, които лежат в лечебните заведения, да не гледат на лекарството "Ремдесивир" като панацея. Всеки медикамент, който се прилага и участва в терапевтичните схеми за лечение на пациенти с коронавирус, има и странични ефекти, както всеки един медикамент, който наблюдаваме", добави министърът на здравеопазването. 

"Положението в Европа в момента е най-тежко в целия свят", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. България се нарежда на 13-то място по заболяемост в Европа и на 4-то на Балканите. Смъртността в страната ни нарежда на 10-о място в Европа и на 4-то на Балканите. В Европа има само 6 страни, които все още са в оранжевата зона - Норвегия, Финландия, Латвия, Естония и Гърция. Всички останали страни са в червената зона с над 120 болни на 100 000 души население. 

В България заболеваемостта за 14-дневен период е 388 болни на 100 000 души население. Това ни нарежда на 17-то място сред 31 държави в ЕС и Европейското икономическо пространство и на 4-то място на Балканския полуостров. 

Според доц. Кунчев няма проблем теоретически България да достигне нивата на Чехия и Белгия. "Ако това стане, ние ще имаме над 10 000 заразени дневно и над 300 смъртни случая на ден. Не е задължително този сценарий да се разиграе, но е абсолютно възможно", каза той и добави, че само три области у нас - Видин, Добрич и Силистра остават в оранжевата зона. 

"В момента в болниците в България се лекуват 3 200 души. Те получават пълната медицинска помощ, включително лечебните препрати, които получават болните в целия свят. Много е лесно на фона на тези 3 200 души да намериш трима, при които е имало забавяне на линейката и не е имало навременно приемане в болницата и някакво неразбирателство между общопрактикуващ лекар, Спешна помощ, болница и т.н. Положението в Европа е изключително тежко, най-тежко в целия свят в момента. Континентът влезе в кривата на повишаване на заболяемостта и то значително", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

 

 

 

 

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ