Официално: Четирима заразени с коронавирус у нас

Официално: Четирима заразени с коронавирус у нас

Официално: Четирима заразени с коронавирус у нас

Четирима българи са заразени с коронавирус. Това съобщи Националният оперативен щаб на извънреден брифинг в Министерски съвет

Тестовете, направени в Националната референтна лаборатория, са потвърдили резултатите.

В първите минути на неделния ден от Оперативния щаб обявиха, че 75-годишна жена от Габрово и 27-годишен мъж от Плевен са заразени с COVID-19. Те са хоспитализирани от няколко дни с остри респираторни заболявания. Състоянието им вече е добро.

Пробите им за коронавирус са взети в двете местни болници. След като се оказали положителни, те били изпратени в София, където резултатите били потвърдени.

От Плевен са изпратени общо 24 проби на контактни с пациента лица, а от Габрово – 46 проби на хора, общували с тамошната болна. По една от въпросните проби от двата града също дали положителен резултат. Вторият заболял от Плевен е 61-годишен мъж от отделението, в което е бил настанен първия заразен пациент. В Габрово положителна проба за коронавирус дала жена от персонала на местната болница.

"Тече дезинфекция на самите отделения, няма основание за паника. Пациентите са открити вече в оздравяващия им период", каза ген. Мутафчийски.

В Габрово местният щаб обсъжда разкриване на легла в държавната болница по пулмология и в отделението по гхирургия, което ще бъде временно закрито. Най-вероятно в пулологична клиника в Плевен след дезинфекция ще приемат с коронавирус, както и в инфекциозната клиника. Оказало се, че в болницата в Габрово имат проблем с предпазните облекла за медицинския персонал, признаха от кризисния щаб, откъдето ще организират снабдяването с такива.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ