ООН ни включи в групата на държавите с най-високо човешко развитие

ООН ни включи в групата на държавите с най-високо човешко развитие

ООН ни включи в групата на държавите с най-високо човешко развитие

България влезе в групата на страните с най-високо човешко развитие в актуалния годишен индекс на ООН, съставян по Програмата за развитие на ООН.

Резултатите от индекса бяха официално представени в щаб-квартирата на ООН в Ню-Йорк.

Рейтингът обхваща 189 страни, сред които България е поставена на 51 място. Според доклада към индекса, групата на страните с най-високо човешко развитие се състои от 59 държави.

Начело в рейтинга е Норвегия, следвана от Швейцария и Австралия. Четвърта е Ирландия, а след нея е държавата с най-силна икономика в Европа, Германия. В първата десетка са още Исландия, Хонконг, Швеция, Сингапур и Нидерландия. 

САЩ и Великобритания са на 13-о и 14-о място, изпреварени от Дания /11 позиция/ и Канада /12-о място/.

Индексът на човешкото развитие проследява всяка година сбор от показатели по които се измерва качеството на живот. При съставянето му се използват коефициенти, базирани на три основни показателя: прогнозна  продължителност на живот, ниво на грамотност на населението и жизнен стандарт.

Общата тенденция в световен мащаб е към непрекъснато подобряване на човешкото развитие, като много страни се придвижват напред в категориите за човешко развитие: от 189-те страни, за които се изчислява индекса, 59 страни днес са в много висока група за човешко развитие и само 38 държави са в групата на държавите с ниско развитие, отбелязват авторите на доклада. Само преди осем години, през 2010 г. цифрите съответно са били 46 /държави с много високо човешко развитие и 49 държави с ниско развитие.

Подробно с индекса можете да се запознаете тук

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ