Още арести след обиските на "Дондуков" 2, задържан е съветникът на Радев по сигурността и отбраната

Още арести след обиските на Дондуков 2, задържан е съветникът на Радев по сигурността и отбраната

Още арести след обиските на "Дондуков" 2, задържан е съветникът на Радев по сигурността и отбраната

Още един арест на висш служител на президентската администрация оповести прокуратура. Илия Милушев, съветник на държавния глава по сигурността и отбраната, е задържан след претърсванията на "Дондуков" 2 от сутринта. По-рано през деня беше задържан и секретарят на Радев по правни въпроси - Пламен Узунов. Действията срещу него са част от разследване за търговия с влияние. Според обясненията на главния прокурор Иван Гешев обиските и арестите са по различни досъдебни производства и съответно, разрешенията за тяха са дадени предварително от различни съдилища. От публикуваното официално съобщение на държаавното обвинение става ясно също така, че сред арестуваните днес има бивш служител на Държавна агенция "Разузнаване", а на други две лица са наложени мерки за неотклонение "домашен арест".

Ето и официалното съобщение от прокуратурата:

Днес 09.07.2020 година, екипи от военни следователи и прокурори, след разрешения на съдия от Софийски военен съд, извършват претърсвания и изземвания на три адреса, намиращи се в гр. София. Действията по разследването се извършват по досъдебно производство, което е образувано за престъпление по чл. 357 от НК – разгласяване на държавна тайна.

Със заповеди на органи на Министерство на вътрешните работи, за 24 часа са задържани М.К. – бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“ и И.М. – съветник на Президента на Република България. Първоначално И.М. е разпитан като свидетел. След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон, се установява, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция “Технически операции”. Доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване”. Според Агенцията документите съдържат информация, представляваща държавна тайна. Обяснил е, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на Администрация на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация.

Предстои наблюдаващите прокурори да извършат преценка дали ще бъдат предявявани обвинения и взети мерки за неотклонение на задържаните. По досъдебното производство има и още две лица /П.В. и А.З./, привлечени в качеството им на обвиняеми, спрямо които са взети мерки за неотклонение „домашен арест“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ