Папата към политиците: Осигурете бъдеще на децата и не се затваряйте за бежанците

Папата към политиците: Осигурете бъдеще на децата и не се затваряйте за бежанците

Папата към политиците: Осигурете бъдеще на децата и не се затваряйте за бежанците

Българските политици да работят, за да осигурят възможности за живот в родината им на младите българи, които да не бъдат принудени да емигрират. И в същото време да останат отворени към бягащите от войни и бедност.

Това послание отправи папа Франциск към българските политици по време на срещата си с тях и дипломатическия корпус на пл. „Атанас Буров“ в София.

„Нека тази земя, заключена между величествения Дунав и Черно море, остане благословена и отворена за културния и търговски обмен. Интегрирана в ЕС и отворена към Русия и Турция. И да осигури бъдеще за своите деца“, завърши словото си папа Франциск.

2 млн. млади българи напуснаха родината си в търсене на по-добър живот, припомни главата на римокатолическата църква в словото си. „Страната ви трябва да се справи с нова зима, тази на демографската криза. Намаляващата раждаемост е нова ледена завеса, която се спуска над нас и показва, че липсва вяра в бъдещето. Тя оставя обезлюдени села и градове“, каза папа Франциск пред политиците. „В същото време на границите се трупат хора, които бягат от войни и бедност. Наясно съм с усилията, които полагате, за да не напускат младите хора държавата. Окуражавам ви да продължите“, заяви той като се обърна към президента Румен Радев.

„Останете обаче с отворени очи, сърца и протегната ръка към чукащите на портите ви“, призова папата.

Франциск припомни, че идването му в България е по стъпките на папа Йоан-Павел II и папа Ронкали. Той отдели специално внимание в словото си на мисията на Кирил и Методий.

"Днес, когато омразата и ксенофобията се завръщат в Европа, ние си спомняме за великата мисия на Светите равноапостоли Кирил и Методий - да отстоят правото на всеки народ да слави Бога на своя език. Дълбокият смисъл на техния урок е, че езиковите и културни различия не са пречка народите да живеят в мир и да изповядват общи ценности.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ