България

Политика

|

Общество

|

Петков и Остин обявиха създаването на мултинационален батальон в България

Петков и Остин обявиха създаването на мултинационален батальон в България

Какво може да се направи за подсилването на източния фланг на НАТО в България и за повишаването на оперативната бойна съвместимост са обсъдили премиерът Кирил Петков и американският министър на отбраната Лойст Остин. Това съобщиха Петков и Остин на съвместен брифинг след срещата им по-рано днес в Министерски съвет. Те обявиха създаването на мултинационална бойна група на наша територия. 

Искам да благодаря на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин за това, че в този критичен за света момент показа истинска съюзна подкрепа към България.  САЩ първи отговориха на нашите искания за подсилване на бойната група, на която сме водеща страна в многофункционален елемент като се съгласиха да предоставят една рота "Страйкър", която е под командването на главнокомандващия на силите на НАТО, съобщи премиерът. Той допълни, че ще предложи нейният командир на наша територия да е българин. 

Войната, която Путин започна, поставя цяла Европа в риск. За съжаление няма нито една държава, която може да живее с илюзията за пълна сигурност. Никой не може да се защитава сам. Нашата сигурност е в колективната отбрана с НАТО. Ние сме НАТО, заяви премиерът Петков. Той специално подчерта, че предоставяне на военна помощ на Украйна от наша страна изобщо не е било обсъждано и заяви, че всички новини от последните дни по този повод са фалшиви

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ