„Пирогов“ ще връща 1.1 млн. лева на НЗОК

„Пирогов“ ще връща 1.1 млн. лева на НЗОК

„Пирогов“ ще връща 1.1 млн. лева на НЗОК

Болница „Н. И. Пирогов“ трябва да върне на Националната здравноосигурителна каса 1.1 млн. лева. Това е заключението от проведената от НЗОК проверка на лечебното заведение, която е открила общо 5 нарушения.

Проверени са общо 802 случая. По документи са били приети пациенти с чернодробни и бъбречни заболявания, с остра бъбречна недостатъчност, с диабетно стъпало, както и с вирусни и бактериални заболявания, които протичат остро и с усложнения.

Проверката е продължила приблизително месец и половина, от 28 май до 10 юли. Изводите от нея са, че става дума за неспазен диагностично-лечебен алгоритъм, както и че има отчетена, но неизвършена дейност. Освен това в някои от случаите едновременно здравноосигурено лице и НЗОК са заплащали за медицинска дейност, докато в други се касае за отчетена и заплатена дейност на конкретни лица, които не са пролежавали в „Пирогов“ за отразения период на хоспитализация.

В съпътстващата документация на някои от пациентите са включени медикаменти, които не са били отпуснати от аптеката на болницата.

36 хил. лева от средствата, които Здравната каса иска обратно, са за това, че са били таксувани пациенти за процедури, които по право се поемат от НЗОК, посочва БНР.

Оттам предупреждават, че резултатите от проверката ще бъдат предоставени на компетентните органи за последващи действия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ