Поклонението пред проф. д-р Лъчезар Цоцорков ще бъде на 19 май

Поклонението пред проф. д-р Лъчезар Цоцорков ще бъде на 19 май

Поклонението пред проф. д-р Лъчезар Цоцорков ще бъде на 19 май

Поклонението пред паметта на починалия вчера почетен председател на Българската минно-геоложка камара проф. д-р Лъчезар Цоцорков ще се състои на 19-ти май (петък), от 09:00 до 13:00 ч., в Спортна зала „Арена Асарел“ в град Панагюрище. Това съобщиха от пресцентъра на БМГК. Той почина вчера след тежко боледуване.

Проф. Цоцорков бе председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД от 2014 г. насам, а преди това е дългогодишен изпълнителен директор на минно-обогатителния комплекс. Той е и сред основателите на БМГК през 1991 г. и неин неизменен председател в продължение на 26 години. На редовното общо събрание на Камарата, провело се на 27.04.2017 г. той бе избран за първия й Почетен председател.

Проф. Цоцорков е горд наследник на родословие на герои от Априлското въстание от 1876 г., патриот и меценат на културата, реализирал многобройни социални и културни проекти в община Панагюрище и страната.

Като бизнес лидер той бе познат с впечатляващата си визия, трудолюбие, упоритост, човечност и почтеност. Заедно с екипа на дружеството, е главният фактор за оцеляването, изграждането на нови мощности, преструктурирането, модернизацията и превръщането на „Асарел-Медет“ АД в компания, отговаряща на най-добрите световни стандарти и практики в минно-добивния бранш.

Кариерата си започва през 1971 г., когато постъпва като стипендиант на предприятието в Ремонтно-механичния цех на Минно-обогатителен комбинат „Медет“. През 1986 г. става главен директор на „Асарел-Медет“, а впоследствие е дългогодишен изпълнителен директор на Минно-обогатителен комплекс „Асарел-Медет“ - до 2014 г., когато става председател на Надзорния съвет при въвеждането на двустепенна система на управление в дружеството. Начело на компанията е от 30 години.

Лъчезар Цоцорков завършва Технически университет /Висш машинно-електротехнически институт/ - София, специалност „Подемно-транспортни, строителни и минни машини“. Има специализации по мениджмънт и маркетинг в България, Австрия и Япония. През 2000 г. защитава докторска дисертация на тема „Основи на фирмената култура в минно-обогатителните комплекси“, а от 2013 г. е почетен професор на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ – София.

През 1991 г. става един от учредителите на Българската минно-геоложка камара и като неин председател бе начело на браншовата организация 26 години. На 27.04.2017 г. Общото събрание на БМГК го избра за първия почетен председател.

Носител е на орден „Стара планина – първа степен“. Почетен гражданин на Панагюрище и Стрелча. Носител на наградата „Мениджър на годината 2009“ на сп. „Мениджър“

Автор е на книгите „Основи на фирмената култура“ и „60 мига от моя живот“.

Участва в авторските колективи на две изследвания за конкурентоспособността на българската икономика, издадени през 2015 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ