Поне 2,5 млн. души са преболедували COVID-19 у нас, смята инфекционист

Поне 2,5 млн. души са преболедували COVID-19 у нас, смята инфекционист

Поне 2,5 млн. души са преболедували COVID-19 у нас, смята инфекционист

Реалният брой на хората, преболедували COVID-19, е минимум 2,5 милиона. Това заяви пред Нова телевизия  д-р Трифон Вълков от Инфекциозната болница в София.

По отношение на ръста на новозаразените той заяви, че една от основните причини е правенето на повече тестове. „Винаги сме правили около 10-12 000 изследвания, а сега има дни, в които се правят 15-16 000 теса. Друга причина е, че от няколко месеца към тази бройка се се добавят и бързите антигенни тестове – нещо, което не се правеше по време на най-големия пик през периода октомври-декември.", коментира Вълков.

Според него теоретично е възможно в началото на април да стигнем отново 5000 заразени на ден. „Продължавам обаче да мисля, че до такива стойности, каквито бяха отчетени в края на миналата година, надали ще се стигне, поради простата причина, че сериозен процент от населението вече е имунно. Голяма част от хората, прекарали под някаква форма тази инфекция, а и тези получили ваксина, съставляват огромен процент невъзприемчиво население“, добави той.

По думите му Инфекциозна болница разполага с около 90 легла за болните от коронавирус.  До края на февруари само 1/3 от капацитета в лечебното заведение е бил запълнен. 

„В света има достатъчно поръчани ваксини – около 11, 3 милиарда. Разбира се, не всички от тях са произведени. Проблемът е тяхното неправилно разпределение. В Германия се говори, че отделни държави се презапасяват с дози. В Англия се падат 7 ваксини на глава от населението, а в Канада - 9. Междувременно има страни, които не са получили нито една доза. Затова беше създадена организацията КОВАКС, която цели това да не се случва. Няма как да се справим с вируса, ако някъде по света има огромно население, което не е ваксинирано”, смята д-р Вълков. 

По думите му и трите одобрени в Европа ваксини изграждат сравнително добър имунитет още при първата доза. Задачата на последващите дози е да стимулират допълнително имунитета. „По-добре ваксиниран с нещо, отколкото неваксиниран с нищо“, добави той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ