Прокуратура в Сливен започна разследване заради смъртта на родилка

Прокуратура в Сливен започна разследване заради смъртта на родилка

Прокуратура в Сливен започна разследване заради смъртта на родилка

Пореден случай на смърт на родилка, този път в Сливен, накара екип на Медицински одит и РЗИ-Сливен да започнат проверка в сливенската болница, съобщава bTV.

33-годишната Ренета Томова почива на 17-ти август, ден след като ражда първото си дете в сливенската болница. По думите на завеждаща спешното отделение в болницата д-р Юлия Бянкова, жената е постъпила при нея без външни наранявания, но с две съпътстващи заболявания. Според д-р Юлия Бянкова причината за смъртта е белодробно усложнение вследствие на раждането. “При нас беше приета с тежка дихателна недостатъчност, причинена от белодробен оток, с високи стойности на артериалното налягане. Беше отхвърлена диагнозата белодробна емболия”, каза д-р Бянкова пред 24 ччаса.

Близките на починалата обаче споменават за синини по тялото и счупени ребра, причинени от лекарския екип, който изражда бебето. Те твърдят, че става дума за лекарска грешка и настояват за аутопсия от независим екип извън Сливен. 

Натискали са я и са ѝ скачали отгоре, извадили са детето с клещи. Ренета ни разказа, че цялата родилна зала е била в кръв. Не вярваме в тази болница, искаме да отведем внучето си на адекватно лечение”, каза бащата на починалата Петър Томов, цитиран от 24 часа.

Бебето - момиченце в момента е в неонатологията, без опасност за живота, но според роднините детето има усложнения. “Едната ѝ ръчичка е неподвижна, а главичката ѝ е още с оток. Неонатолозите ми казаха, че не знаят дали тази ръка ще се раздвижи”, разказа съкрушеният дядо.

“Нищо не мога да коментирам, докато не приключат проверките. Утре (днес - б.а.) ще е по-ясно. По случая има вътрешна проверка, текат проверки и от полицията, от РЗИ, отвсякъде”, заяви пред 24 часа зам.-директорът на сливенската болница Хрисант Хрисантов.

Етичната комисия на Българския лекарски съюз също се самосезира по случая.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ