Прокуратурата: "Медицински одит" са подценили 11 съмнения за лекарски грешки

Прокуратурата: Медицински одит са подценили 11 съмнения за лекарски грешки

Прокуратурата: "Медицински одит" са подценили 11 съмнения за лекарски грешки

11 случая за съмнения за лекарски грешки през 2017 година са били преценени от Изпълнителната агенция "Медицински одит" като "маловажни" и държавното обвинение изобщо не е било уведомено за тях. Това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод проверка на Върховната административна прокуратура на дейността на Медицинския одит за миналата година. 

В половината от неглижираните случаи става дума за новородени бебета. Разследванията постфактум ще са трудни, включително и заради липсата на аутопсии на някои от починалите в болниците, но прокурорите щели да положат усилия, за да могат близките им да получат справедливост, коментира Арнаудова и поясни, че става дума за  сигнали "за починали бебета, не само в Стара Загора, а на територията на цялата страна, за които дори не е съставен констативен протокол, в който да са описани някакви нарушения, а върху доклада има резолюция "маловажен случай". 

Специализираната наказателна прокуратура пък ще проверява данни за превишаване на власт от длъжностни лица от Изпълнителната агенция "Медицински одит", които спестявали актове за административно нарушение на определени фирми и физически лица. Това е ставало чрез грубо погазване на контролните правила, каза говорителят на главния прокурор. Засега разследването на спецпрокуратурата обхваща действия само през 2017 година, когато начело на Медицинския одит са д-р Златица Петрова и д-р Михаил Христов. 

Върховни прокурори са открили данни за превишаване на власт от длъжностни лица от агенцията с цел да се набави за проверяваните физически и юридически лица облага - да не им бъдат съставяни актове за административно нарушение и да не им бъдат налагани административни наказания, от което е можело да настъпят немаловажни вредни последици, се казва в съобщението. За действията на контролния орган Румяна Арнаудова каза:
"Съвсем откровено Ви казвам, че си задавам въпроса какво е правила в последните три години. Според мен е имитирала административно-наказателна дейност. Начинът, по който са заложени тези правила, неминуемо водят до извод на българския съд, че заради процесуални нарушения, наказателно постановление, дори и да бъде издадено такова, подлежи на отмяна, т.е. реално нищо не може да се постигне с порочни средства". 

Всички казуси са изпратени на Върховната касационна прокуратура, която ги е пренасочила по компетентност към съответните Окръжни прокуратури в страната.

Що се отнася до първичната проверка на Върховната административна прокуратура, тя е установила, че утвърдените от ръководството на „Медицински одит“ Инструкция за осъществяване на контролната дейност и Методически указания към нея противоречат на Наредбата за проверките в лечебните заведение от 2010 година. За да коригира това противоречие, е сезиран здравният министър.

Материалите за недокладвани на прокуратурата смъртни случаи в лечебни заведения пък ще се проверят от окръжни прокуратури по места, за да се установи дали не става дума за причиняване на смърт при професионална непредпазливост.

Междувременно стана ясно и че здравното министерство временно е прекратило правомощията на директора на Изпълнителна агенция "Медицински одит" Златица Петрова до приключване на проверката на прокуратурата за престъпления по служба в агенцията. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев след заседанието на парламентарната здравна комисия днес. Той заяви, че до него не са достигали сигнали за нарушения в медицинския одит.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ