Прокуратурата обяви имената на обвинените за злоупотреби от „Джи Пи Груп”

 Прокуратурата обяви имената на обвинените за злоупотреби от „Джи Пи Груп”

Двама от тримата основатели на „Джи Пи Груп” – Георги Василев и Владимир Лозанова са привлечени като обвиняеми за финансови престъпления. Имената им са оповестени в официално съобщение на сайта на Държавното обвинение, с което главният прокурор изпълни още едно от дадените снощи в «Шоуто на Слави» обещания в отговор на зрителски въпрос.

Преди малко повече от седмица стана ясно, че има повдигнати обвинения на лица, свързани с фирмата, след сигналите за злоупотреби с евросредства, но имена не бяха упоменати. В зададения снощи към Цацаров зрителски въпрос се изброяваха имената на тримата основатели на фирмата, а питането беше дали и кои от тях са обвинени

Василев и Лозанов са обвинени в извършване на финансови престъпления с цел имотна облага, а Василев ще се изправи пред съда и за пране на пари. Според обвиненията до момента, двамата са се сговаряли да вършат финансови престъпления с цел имотна облага, наказанието за които е над 3 години лишаване от свобода. На Василев е повдигнато и обвинение, че на 21 септември тази година е наредил банков превод от сметка титуляр Георги Василев към негова сметка в друга банка в размер на 14 000 000 евро, за която сума знаел, че е придобита чрез тежко умишлено престъпление.

Василев е с наложена мярка за неотклонение в размер на 30 хил. лева, а Лозанов е на свобода под парична гаранция в размер на 15 хил. лева.

От съобщението става ясно, че се разследва и корупционна практика с участието на длъжностно лице. Тя е продължавала четири години, но в съобщението не се посочва къде е работило длъжностното лице и дали спрямо него са извършвани действия.

Разследването касае множество проекти по различни програми, опериращи със средства, предоставени от Европейски съюз, както и длъжностни лица от различни институции, бенефициенти и други физически лица, които се намират на територията на цялата страна.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ