Прокуратурата откри нередности при строежа на плажа Алепу

Прокуратурата откри нередности при строежа на плажа Алепу

Прокуратурата откри нередности при строежа на плажа Алепу

Бургаската окръжна прокуратура съобщи, че е открила нередности при издаването на разрешително за строеж на "Алепу вилидж" АД. Става дума за проекта, който се изгражда в защитената зона около плажа Алепу (край Шофьорския плаж), добил известност още като „Подпорната стена“.

Досъдебното производство е затова, че през септември 2018 г. длъжностно лице от община Созопол е нарушило служебните си задължения при издаване разрешителното за строеж на "Алепу Вилидж АД", заради което е възможна облага за други лица. В момента строителството е спряно.

Издадено е разрешително за етапно строителство на курортен комплекс в местността Алепу. Първият етап е укрепване на свлачище, а вторият е строежа на същинския комплекс. Окръжна прокуратура-Бургас е разпоредила да бъдат изискани незабавно от община Созопол заверени копия за издадените по този казус разрешителни за строеж. Изискана е и цялата документация за проверки на РДНСК-Бургас, както и доклад на началника на Дирекцията. Ще се разпитат всички лица, имащи отношение към предмета на досъдебното производство.

Предстои да се назначи и тройна техническа експертиза, съдебно-оценъчна и екологична такава, а също така ще бъдат разпитвани свидетели, съобщиха още от прокуратурата.

Проектант на проекта е Камен Славнин, а инвеститор и собственик на имота е „ГБС Турс“. В началото на юни тази година след сигнал бе извършена проверка от Дирекцията за национален строителен контрол, при която началникът на регионалната дирекция заключи, че строежът не е „сграда, а строеж, който представлява укрепително съоръжение“. В средата на юни Окръжната прокуратура в Бургас поиска съдърт да обяви за нищожно разрешителното за строеж на курортния комплекс „Алепу вилидж“, издадено от главния архитект на Созопол през септември 2019 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ