Румен Радев и Антъни Блинкен обсъдиха санкциите "Магнитски" и Северна Македония

Румен Радев и Антъни Блинкен обсъдиха санкциите Магнитски и Северна Македония

Румен Радев и Антъни Блинкен обсъдиха санкциите "Магнитски" и Северна Македония

Президентът Румен Радев проведе днес телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Разговорът e бил по инициатива на Антъни Блинкен и в него са били обсъдени различни теми, сред които стратегическото партньорство между България и САЩ, санкциите по Глобалния закон „Магнитски“ срещу български физически лица и компании, сътрудничеството в сферата на сигурността и отбраната, възстановяването след пандемията от коронавирус, както и европейската интеграция на Република Северна Македония, съобщиха от пресцентъра на "Дондуков" 2.

Президентът Радев е определил наложените санкции по Глобалния закон „Магнитски“ като силен знак в подкрепа на стремежа на българските граждани за утвърждаване на демокрацията, справедливостта и прозрачността. Това е принос на САЩ в борбата с корупцията, както и за укрепване на демокрацията и насърчаване на потенциала на българската икономика, заявил от своя страна Антъни Блинкен.

Румен Радев оценил високо двустранното партньорство в отбраната, и призова за увеличаване и на индустриалното сътрудничество в тази сфера. Подчертано е било дългогодишното партньорство в модернизацията на Българската армия, включително чрез въвеждането на модели на съвременно военно обучение. Антъни Блинкен е откроил и приноса на страната ни по отношение на стратегия НАТО 2030.

По време на разговора президентът Радев подчерта амбициите на България да използва европейските средства по Плана за възстановяване и устойчивост за решителна модернизация на страната и призова за увеличаване и на инвестициите от САЩ в сфери с висока добавена стойност като информационните технологии, науката и образованието.

Обсъдена е била европейската перспектива на Албания и Република Северна Македония, като Антъни Блинкен е изразил очакване за ускоряване на процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка. Двамата са споделили обща позиция, че това е в интерес на стабилността и сигурността не само на региона, но и на Европа.

Държавният глава е припомнил последователната ни подкрепа за членството на Република Северна Македония и призова за постигането на устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения, както и за стриктното спазване на Копенхагенските критерии за членство, което ще ускори и процеса по приемането на преговорна рамка от ЕС за югозападната ни съседка.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ