Самолет от Втората световна война откриха край Боровец

Самолет от Втората световна война откриха край Боровец

Самолет от Втората световна война откриха край Боровец

Останки от самолет от Втората световна война бяха открити край самоковското село Марица в близост до курорта Боровец. Най-вероятно самолетът е модел „Месершмит 109, модификация Г6”. Открит е съвсем случайно от тракторист, нает за изкопна работа за отводняване в частен терен край селото.

Има данни, че в този район е паднала машината на подпоручик Иван Бонев, който е бил свален от американските изтребители, споделя полковник проф. Димитър Недялков пред bTV. По думите му с тези изтребители са били въоръжени нашите пилоти от Трети-шести изтребителен орляк.

На 11 юни 1944 г. е бил въздушният бой. Самолетът може би е бил пилотиран от подпоручик Иван Бонев. По това време нашите изтребители водят бой с американските изтребители „Мустанг”. Поради изчерпване на боеприпасите и горивото, изтребителите се изтеглят към Божурище. Американците отцепили машината на Бонев и по данни най-вероятно е свален в този район”, казва Недялков

Според съществуващите данни, подпоручик Бонев е успял да катапултира, но е бил прострелян при отварянето на парашута. 

Находката край Боровец е уникална според полковник проф. Недялков. „Ние нямаме такъв самолет като експонат”, казва още той.

Изваждането на самолета от тресавището, в което е намерен, най-вероятно ще започне още днес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ