Съдът оправда Пламен Бобоков по делото за нерегистрирани археологически обекти

Съдът оправда Пламен Бобоков по делото за нерегистрирани археологически обекти

Съдът оправда Пламен Бобоков по делото за нерегистрирани археологически обекти

Русенският окръжен съд оправда напълно бизнесмена Пламен Бобоков по делото за нерегистрирани археологически обекти. Отменена е мярката му за неотклонение "подписка", както и мярката за обезпечение.

Решението може да се обжалва и протестира в 15-дневен срок във Великотърновския апелативен съд.

"Дори за незапознатите беше ясно, че това е организирано мероприятие по поръчка на Гешев и спецпрокуратурата. Тъй като нямат какво да предявят срещу мен и по другите дела, това беше някакъв жалък опит да ми повдигнат обвинение за нещо, което аз не съм извършил. Натискът не е спирал изобщо! Постоянно има данъчни проверки и всякакви форми на каквото могат. Четири пъти ми отказват да ме пускат да излизам, при положение, че съм се връщал. Няма оправия! Докато има такива силови органи, такъв прокурор, няма да има оправия", коментира пред БНР Бобоков.

Бобоков, който е съсобственик на холдинга за производство на батерии „Монбат“, бе задържан няколко пъти в последните години, като срещу него бяха повдигани обвинения за незаконен внос на отпадъци и търговия с влияние. Нито едно от тези обвинения не бе доказано от прокуратурата в съда.

Последното обвинение срещу Пламен Бобоков е за държане на 48 върха на стрели и 2 на копия - на обща стойност около 650 лева, които представляват движими културни ценности, но не са идентифицирани и регистрирани по надлежния ред.

По делото беше назначена тройна съдебно-археологическа експертиза. От думите на експертите стана ясно, че артефактите нямат историческа стойност, тъй като няма как да се установи къде са намерени.

Самият Пламен Бобоков заяви, че е очаквал да бъде оправдан, а адвокатът му Ина Лулчева коментира, че с това решение съдът просто е спазил закона.

Очаква се от прокуратурата да протестират решението във Великотърновския апелативен съд.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ