Шефът на ГДБОП: Мотивът за хакерската атака ще бъде разкрит в съда

Шефът на ГДБОП: Мотивът за хакерската атака ще бъде разкрит в съда

„Разследващите трябва да покажат до някаква степен истината, която ще стане ясна в съда. Много бързо забравяме какво се случило преди дни. Тези обвиняеми лица обикаляха студиата (на телевизиите) и обясняваха, че нямат нищо общо с тази атака срещу НАП”. Това заяви директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов в ефира на bTV тази сутрин по повод безпрецедентното разпространение на доказателства от държавното обвинение вчера. 

Прокуратурата разкри протестно информация от разследването срещу фирмата, ударила НАП

„Това, което беше изнесено от Прокуратурата, е плод на работата и неспането на служителите на ГДБОП, които са събирали тези доказателства. Нека да види обществеността какви са тези хора. Това, което беше изнесено, е само една малка част”, каза Спиридонов, според когото са разследваните са създавали настроения срещу разследващите и са искали да подведат общественото мнение.

„На компютъра на този младеж (Криястиян Бойков) открихме писмото, което беше разпратено до медиите с файловете за от НАП”, разкри Спиридонов, който е категоричен, че имат доказателства, че файлът с данните от НАП е бил манипулиран на същия компютър.

„На този са базите данни от НАП, които не са разпространени. Всяко едно действие на компютъра е фиксирано с логове и се вижда кой го е извършил”, разкри директорът на ГДБОП.

На въпроса как са успели да пробият защитата на компютъра на Кристиян главният комисар заяви с усмивка: „С хитрост и лукавост”.

„Тези лица са пример на това как може да станеш жертва на собствената си охранителна система. Колегите установиха въпросните пароли чрез камерите”, разказа Спиридонов.

„Никога не сме работили с „ТАД Груп”, каза още шефът на ГДБОП по повод на твърденията на търговският директор на компанията Георги Янков, че е имало сътрудничество между фирмата и полицаите, разследващи киберпрестъпления.

„Стана ясно, че Кристиян Бойков няма как да осъществи тази атака сам. Трябва да има сериозна подкрепа. От разпитите на негови колеги стана ясно, които са му били подкрепа", каза той. Георги Янков и собственикът Иван Тодоров също имат отношение към атаката.

„Мотивът на „ТАД Груп” ще стане ясен в съда", категоричен бе Спиридов и допълни: „Имайте търпение”. „Кристиян Бойков не може сам да извърши тази хакерска атака. Такива неща се правят със силна и ясна подкрепа. Това ще стане ясно и в съда, разпитите на колегите на младежа потвърждават това”.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ