България

Политика

|

Общество

|

ДАНС отне достъпа на Сотир Цацаров до класифицирана информация

ДАНС отне достъпа на Сотир Цацаров до класифицирана информация

Достъпът до класифицирана информация на Сотир Цацаров е отнет. Това обяви в ефира на bTV премиерът Кирил Петков, ден след като стана ясно, че председателят на Антикорупционната комисия ще се оттегли от поста си до 1 март.

„ДАНС са отнели разрешението за достъп до класифицирана информация до ниво „строго секретно“ на председателя на КПКОНПИ с днешна дата“, каза министър-председателят в пряко включване в обедната емисия новини на bTV.

„Радвам се и приветствам ДАНС и българските служби за сигурност да покажат решителни действия, че всеки път когато виждат, че има нарушение на закона, трябва да действат и оттук нататък да е ясно, че няма човек, който ще бъде над закона“, отбеляза Петков.

Срещу Цацаров се води и разследване от Държавна агенция „Национална сигурност“, стана ясно от думите на премиера, но каза, че причините за разследването са "класифицирана информация. Самият Цацаров заяви вчера, че до напускането си ще внесе в Народното събрание годишния отчет за работата на Комисията. Петков допълни, че не може да каже дали подадената вчера оставка е на база предположение на Цацаров за предстоящо отнемане на достъпа до класифицирана информация, което се е случило днес.

„Фактите и цифрите в този отчет ще говорят повече от празните политически декларации и обвинения. Разбира се, ще обявя ясно и мотивите за оставката си“, коментира Цацаров, който е начело на КПКОНПИ от 11 декември 2019 година. Преди това беше главен прокурор, позиция, на която бе наследен от Иван Гешев, чиято оставка управляващата коалиция поиска днес с декларация, прочетена от трибуната на Народното събрание.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ