Свинското месо поскъпна с 25 - 30% за месец

Свинското месо поскъпна с 25 - 30% за месец

За по-малко от месец цената на свинското месо у нас се е покачила между 25 и 30 процента, а до есента може да скочи с още до 15 на сто. Това прогнозира Румен Андреев, изпълнителен директор на едно от най-големите предприятия за производство и преработване на свинско месо у нас, цитиран от БНР.

По думите му поскъпването се дължи не само на все по-разпространяващата се зараза от африканска чума по свинете и умъртвяването на хиляди животни, а и на световните пазари.

„Много е важно да няма паника сред населението, за да не спадне консумацията. Другото, което е много важно да се разбере - неизбежно е поскъпване на цените, което поскъпване е свързано със събития, които се случват в цял свят, а не само в България. Китай като страна, която е най-голям консуматор на свинско месо, унищожи половината от поголовието си - те започват да внасят много месо от Европа, което ще повлияе върху цените“, каза той

Според Андреев, ако не се вземат бързи и адекватни мерки, страната ни ще загуби един цял отрасъл.

„Последните години българското свиневъдство се развиваше, а поголовието в България се увеличаваше, така че много е важно да се вземат бързи и адекватни мерки, за да не загубим цялото свиневъдство в България“, подчерта Андреев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Първите глътки свобода: Как Кока-Кола проби Желязната завеса през България?
На днешната дата, 21 май. Свети Свети Константин и Елена. Рождениците днес
Тръмп обяви изграждането в САЩ на щит за противоракетна отбрана "Златен купол"
Министерството на здравеопазването на САЩ отряза Харвард с 60 млн. за антисемитизъм
Жителите на Канарските острови, Барселона, Валенсия и Мадрид излязоха на протести срещу туристите
Времето: До обяд слънце, следобед - дъжд
Възходът на дигиталния турист: Как изкуственият интелект и новите навици променят пътуванията?
Добрият продуктов дизайн е повече от естетика