Валери Симеонов: И ЮНЕСКО позволи строежа на нов лифт в Банско

Валери Симеонов: И ЮНЕСКО позволи строежа на нов лифт в Банско

Валери Симеонов: И ЮНЕСКО позволи строежа на нов лифт в Банско

Окончателното решение на ЮНЕСКО позволява строеж на нов лифт в Банско, съобщи пред журналисти в Министерски съвет вицепремиерът Валери Симеонов. Днес той се върна от 42-та годишна сесия на Комитета за културно наследство, която се състоя в Бахрейн и пред медиите изрази задоволството си от решението на организацията, предаде БТА.

Симеонов разкри, че първоначално подготвените текстове от страна на световната организация са били неблагоприятни за България и подготвени под въздействието на "псевдоекологични организации".

 "ЮНЕСКО щеше да ни отреже главите", отсече Симеонов. В подготвяните текстове се разпореждаше на България да не изпълнява решенията на Министерския съвет от декември 2017 година, с което променихме плана за управление и позволихме изграждането на спортни съоръжения на територията на ски зона Банско, обясни той. ЮНЕСКО разпореждаше на държавата България да не изпълнява решение на Министерски съвет и ако беше прието, щеше да е "звучен шамар" върху самото правителство и като цяло върху България, посочи вицепремиерът.

Ситуацията се променила в последния момент и "благодарение на неимоверните усилия на българската делегация", в крайна сметка се е стигнало до благоприятно решение."Причината да се стигне дотук от една страна бяха усилията на псевдоекологичните организации, които манипулираха ЮНЕСКО, а от друга страна - това, че ние нямаме постоянен представител на България в тази организация", обясни Симеонов. Според него българското правителство трябва да прати постоянен представител в организацията, но и уточни, че няма никого конкретно предвид. 

С новия текст, който съгласувахме с колегите от останалите държави, фактически се разрешава на територията, която се води буферна зона от гледна точка на категоризацията на ЮНЕСКО, да се изгради спортното съоръжение. С приетото решение на ЮНЕСКО се иска българското правителство да се въздържа от нови решения за строителство, докато не излезе определение на Върховен Административен съд, доколко е законно искането за еко оценка на новия план за управление на природния парк, посочи Симеонов. Освен това, решението на Комитета по световно наследство на ЮНЕСКО на практика означава, че вече няма пречки да се изпълни решението на прокуратурата и да се анексира концесионният договор за ски зона "Банско", поясни още вицепремиерът.

Вицепремиерът поясни още, че концесионния договор за ски зона "Банско" ще бъде променен като ще бъдат отстранени някои технически грешки.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ