Вероизповеданията ще могат да се финансират и от чужди държави

Вероизповеданията ще могат да се финансират и от чужди държави

Вероизповеданията ще могат да се финансират и от чужди държави

Парламентът гласува вероизповеданията в България да могат да се финансират от други държави. Той отхвърли предложението религиите, които получават държавна субсидия, да нямат право да получават дарения от чужди държави или чужденци.
 
Коалицията Обединени патриоти беше предложила религиите у нас, които получават държавна субсидия, да нямат право да получават дарения от чужбина и да уведомяват Дирекция "Вероизповедания" към Министерски съвет за всяко дарение или наследство на имущество от български юридически лица или с източник от чужбина. Това предложение беше отхвърлено в пленарна зала със 112 гласа въздържали се, петима - против и 20 - "за", информира Дарик.
 
"Не сме съгласни турската държава или държави от арабския свят да финансират мюсюлманското вероизповедание в България. Защото те налагат други течения на исляма, налагат преки намеси в решенията на тази религиозна общност, включително и политически решения. На всички е ясно, че те определят и казват как да се гласува", заяви от парламентарната трибуна Юлиян Ангелов от Обединени патриоти.

Подалият оставка народен представител Цветан Цветанов, който заедно с Мустафа Карадайъ от ДПС е вносител на законопроекта за отсрочване милионите задължения на Главното мюфтийство към държавата, също коментира предложението да се забрани финансирането на вероизповеданията от чужбина. Той се аргументира защо ГЕРБ няма да го подкрепят.
 
"Когато беше внесен първоначалният вариант за ограничаване на всякакво финансиране, когато държавата ще субсидира съответните вероизповедания, от Православната църква имаше сериозно напрежение към народните представители. Те казаха категорично, че не са съгласни да бъдат ограничени допълнителните финансови средства, които те получават като дарения. Ние ще подкрепим текстовете, които са на работната група и на комисията по вероизповедания, за да може да остане вариантът, по който имаме съгласие с Българската православна църква", обясни Цветанов.

Преди да бъде отхвърлено в пленарна зала, отново с гласовете на ГЕРБ, предложението вероизповеданията у нас да не могат да се финансират от чужбина беше отхвърлено и в Комисията по вероизповеданията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ