Затварят за месец Прохода на Републиката

Затварят за месец Прохода на Републиката

Затварят за месец Прохода на Републиката

От днес до 31 октомври се спира движението на всички моторни превозни средства през Прохода на Републиката - път II-55. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Причината е планов ремонт на северния склон.

Ще се ремонтира близо 22 км участък Килифарево - Предела в област Велико Търново. Целта е повишаване безопасността на движение и подготовка за предстоящия зимен сезон, тъй като Проходът на Републиката е основна пътна връзка за тежкотоварния трафик между Северна и Южна България.

Леките автомобили ще преминават през прохода Шипка, а тежкотоварните автомобили ще бъдат пренасочвани по път II-73 Шумен – Карнобат (проход Ришки) и път II-48 Омуртаг - Котел (проход Котленски). Второкласният път е най-пряката и удобна връзка на пътуващите от ГКПП „Дунав мост“ през Стара планина към ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Маказа“. Трафикът на леки и тежкотоварни автомобили през Прохода на Републиката е интензивен целогодишно, което води до износване на пътната настилка, неравности и пропадания. Извършваните през последните години текущи ремонти на трасето са с краткотраен резултат и това налага предприемане на настоящите строителни работи. 

Стойността на ремонтните дейности е 2,1 млн. лв. с ДДС. Те включват машинно изкърпване на асфалтовата настилка, подмяна на компрометирани дилатационни фуги, нова хоризонтална маркировка, обрушване и обмрежване на скатовете, укрепване на откосите, подобряване на отводняването, почистване на крайпътната растителност, подмяна на компрометираните ограничителни системи (мантинели) и др. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ