6 държави в "червена зона" от днес за влизане в България

6 държави в червена зона от днес за влизане в България

6 държави в "червена зона" от днес за влизане в България

От днес гражданите от Кипър, Великобритания, Северна Ирландия, Испания, Фиджи и Кувейт няма да бъдат допускани на територията на България. Поради растящият брой новозаразени страните автоматично попадат в „червена зона“ по новите правила за преценка на епидемичния риск, въведени от служебното правителство.

На влизащите в България от държави, попаднали в "червена зона", се иска PCR тест заради възможно пренасяне на COVID-19, поясни пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Ако на граничните власти, не бъде представен отрицателен тест, направен до 72 часа преди влизането в България, пристигащите ще бъдат поставяни под 10 дневна карантина.

Отрицателен PCT тест, направен до 72 часа преди пристигане ще се изисква и от тражданите от Русия и Португалия. Тези, които нямат такъв, ще подлежат на 10-дневна карантина или трябва да изпратят негативен резултат от PCR тест по имейл в срок до 24 часа след пристигане.

Кунчев посочи, че има много висока заболеваемост от коронавирусната инфекция във Великобритания, Кипър, Испания, както и в Португалия и бързо увеличаване на броя на заразените в Нидерландия. За България се очаква увеличаване на процента на заразените с индийския вариант на COVID-19, каза още Кунчев и посочи, че сега сме в най-добрата ситуация, която вероятно ще се задържи още една-две седмици. Ще продължи да нараства броят на заразените, ако е нисък процентът на ваксинираните, допълни още той .

Осигурени са още устройства за разчитане на QR кодове на границите, но граничните пропускателни пунктове и летищата ще бъдат все по-натоварени и се очаква голям пътникопоток през Кулата, Капитан Андреево и Калотина.

С цел облекчаване на граничния здравен контрол се очаква България да получи писиар тестове и бързи антигенни тестове на стойност 1,6 млн. евро, допълни Кунчев и обясни, че страната ни е пратила заявка към ЕК.

От днес деца до 12 години, пристигащи от зелена и от оранжева зона, се допускат на територията на България, без да представят документи за ваксинация или преболедуване на коронавируса.

Отпадна 10-дневната карантина при влизане от България в Англия и Шотландия. Ваксинираните срещу Covid-19 обаче не са освободени от тест преди пътуването си, уточниха от външното ни министерство.

48 часа преди заминаване българските граждани трябва да попълнят формуляр за локализация на пътници до 3 дни преди да заминат, да направят PCR тест и да платят за втори тест, който трябва да направят на първия или на втория ден от пристигането си. Ако тестът се окаже положителен, те ще подлежат на 10-дневна карантина. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ