Американски регулатор одобри поставяне на 3 доза ваксина при компрометиран имунитет

Американски регулатор одобри поставяне на 3 доза ваксина при компрометиран имунитет

Американски регулатор одобри поставяне на 3 доза ваксина при компрометиран имунитет

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри поставянето на трета доза ваксина за хората с отслабена имунна система, предаде Си Ен Би Си.

Решението бе очакваното, като целта е най-уязвимите американци да бъдат защитени по-добре от силно заразния Делта вариант на короанвируса.

„Днешното решение позволява на докторите да засилят имунитета на някои имунокомпрометирани лица, които се нуждаят от допълнителна защита от COVID-19“, заяви изпълняващият длъжността комисар на FDA Джанет Уудкок.

От агенцията поясниха, че хората, чиято имунна система е била отслабена например заради присаждане на орган или заболяване като СПИН или рак, може да получат трета доза ваксината на Moderna или тази на Pfizer-BioNTech.

FDA подчертава, че другите напълно ваксинирани хора вече разполагат с „адекватна защита“ и нямат нужда от допълнителна доза.

Одобрението на FDA обаче не е финалната стъпка в процеса по одобряване на трета доза. Kонсултативният комитет по имунизационни практики на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията на САЩ (CDC) проведе заседание днес, на което да реши дали имунокомпрометирани американци имат нужда от бустерна доза. Ако CDC одобри въвеждането на такава доза, реимунизацията ще започне веднага.

Миналата седмица съветникът на Белия дом по въпросите на пандемията Антъни Фаучи заяви пред Си Ен Би Си, че федералните здравни служители са ускорили регулаторните процеси за одобряване на трета доза за уязвимите хора. По думите му нови данни показват, че те не произвеждат достатъчно силен имунен отговор след получаването на две дози ваксина срещу COVID-19.

„Имунокомпрометираните хора са узявими. За нас е изключително важно те да получат бустерна доза и ние работим по този въпрос. Той е от много висок приоритет“, коментира Фаучи.

Хората, попадащи в тази категория, представляват 2,7% от населението на САЩ, но същевременно с това са 44% от хоспитализираните заради инфекция с коронавирус.

Решението на FDA идва, след миналата седмица  Световната здравна организация призова богатите държави да отложат поне до септември поставянето на бустерни дози от ваксините срещу коронавирус, тъй като това може да засили неравенството в разпространението на ваксини по света. От СЗО обаче подчертаха, че не визират допълнителните дози, които може да са нужни за конкретни групи хора, включително тези с отслабена имунна система.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ