COVID-19

Американското разузнаване: Може и никога да не разкрием произхода на COVID-19

Американското разузнаване: Може и никога да не разкрием произхода на COVID-19

Американските разузнавателни агенции заявиха, че вероятно никога няма да успеем да разкрием точния произход на COVID-19. Въпреки това те достигат до заключението, че SARS-CoV-2 – вирусът, който предизвиква респираторното заболяване – не е създаден като биологично оръжие, предава Би Би Си.

В своята нова оценка за началото произхода на вируса от Националното разузнаване на САЩ (ODNI) заявиха, че теориите за предаване на вируса от животно на човек или изтичане на вируса от лаборатория, са „най-вероятни“.

Все още обаче не са събрани достатъчно доказателства, които да подкрепят категорично или едната версия, или другата.

Същевременно Китай разкритикува доклада.

Откритията са публикувани в разсекретен доклад, който на практика представлява обновление на 90-дневния анализ, представен от администрацията на Джо Байден през август. В него се казва, че разузнавателната общност все още е разполовена по отношение на произхода на вируса. Четири агенции определят с „ниска степен на увереност“, че той се е появил от заразено животно или сходен вирус.

Една агенция обаче е „умерено уверена“, че първата инфекция най-вероятно е резултат от лабораторен експеримент в Института по вирусология в Ухан.

Според доклада също така китайските власти не са знаели за съществуването на вируса преди първите случаи на зараза в Ухан в края на 2019 г. Разузнавателните агенции обаче допълват, че Китай продължава да пречи на разследването и се отказва да споделянето на информация.

В отговор на доклада на разузнаването китайското посолство във Вашингтон заяви пред агенция "Ройтерс": „Ние подкрепяме научно обосновани усилия за проследяване на произхода на вируса, но се противопоставяме на опитите този въпрос да бъде политизиран".

 

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ