Бъдещата цена на covid-ваксината - от 3 до 120 евро. Засега!

Бъдещата цена на covid-ваксината - от 3 до 120 евро. Засега!

Бъдещата цена на covid-ваксината - от 3 до 120 евро. Засега!

Пет са компаниите, които са в последната фаза на опитите за постигане на ваксина срещу коронавируса, според монитора на Световната здравна организация. Някои от тях оповестяват бъдещата цена на инжекционните си препарати, а голямата изненада за потребителите е огромната разлика между тях, пише eleconomista.es

Ваксината, открита от Университета в Оксфорд и разработена от AstraZeneca, обяви цената си чрез изявление на изпълнителния директор на британската компания, в което той увери, че тя ще бъде около 3 евро единична доза. Други компании като китайския Sinopharm - последният, който разкри стойността на антигена си, постави цената около 120 евро, което я прави 40 пъти по-скъпа от британската инжекционна. Тези две ваксини представляват двете крайности в диапазон, в който фигурират и други цени.

Според споразумението, подписано между Pfizer и Biontech с правителството на Съединените щати (100 милиона дози за около 1700 милиона евро), цената на антигена е около 17 евро, докато директорите на американската компания Moderna споменават 31 евро на доза. 

Други компании, чиито изследвания имат голям потенциал въз основа на изпитвания фаза 2 (тестовете за фаза 3 тепърва ще приключват), включват GSK-Sanofi и Janssen. Според запознати източници цената на английските и френските компании ще бъде около 10 евро, докато на Janssen не се знае, въпреки че компанията за първи път обяви, че ще поеме риска от ранно производство на антигена си.

"За големите западни компании референцията ще бъде тази на грип А, където диапазонът беше между 7 евро и 10 евро. Цените са в рамките на нормалността, в допълнение към логиката на цената на обем. Може би на Moderna изглежда малко висока, тъй като технологията на РНК е по-евтина", коментира експерт по ваксини, свързан с фармацевтичната индустрия.

Въпросът с технологиите също е важен. Потокът от изследвания води и до разлики начина, по който имунизацията ще се приема, нещо положително предвид различните профили на гражданите, които ще се нуждаят от него. Например, тези, които използват адювант, от една страна, удвояват производствения капацитет и в допълнение са по-мощни за рисковите профили, като тези на възраст над 65 години. От друга страна, РНК-технологията е по-евтина и по-бърза за масово производство. 

Връщайки се към различието в цените, източниците на испанското издание сочат интереси или на фондовия пазар, или на кампанията за социална отговорност. Истината е, че всеки път, когато бъде направено съобщение, фондовите пазари, на които е регистрирана целевата компания, са склонни да бележат ръст, стига, разбира се, новината да носи положително послание.

"Във всеки случай истината е, че никой няма да купува ваксина, която струва 120 евро, ако има други много по-евтини", казва въпросният експерт по ваксини пред испанското икономическо издание.

Друга от подробностите, които са известни чрез периодичния доклад, изготвен от Световната здравна организация, е броят на дозите, необходими за постигане на имунизация. Горните цени отговарят на целия процес, така че нито една цифра не трябва да се умножава. От петте ваксини, които са в последната си фаза на тестване, единствената, която би била приложима еднократно, е откритата от Университета в Оксфорд и разработена от AstraZeneca. Останалите ще се приемат в две дози и варират от датата на повторение: някои на 14 дни, други на 21 или на 28 дни.

Източник: eleconomista.es 

Превод и редакция: Нели Тодорова 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ