Кога ще се върнем към нормален живот при сегашните темпове на ваксинация

Кога ще се върнем към нормален живот при сегашните темпове на ваксинация

Кога ще се върнем към нормален живот при сегашните темпове на ваксинация

Кога ще приключи пандемията, породена от COVID-19? Това със сигурност е въпрос, който всички си задават, след като коронавирусната инфекция завладя света и промени начина на живот на милиарди хора през 2020 година.

Според Том Рандал от Bloomberg един от възможните отговори се крие в темпа на ваксинациите, а спрямо настоящия планетата ни може да се върне към нормалния живот след около 7.4 години.

Над 119 млн. дози от препарати срещу COVID-19 са поставени в света, като за постигането на колективен имунитет е необходима имунизацията на най-малко 70-75% от населението.

На национално ниво в Израел, която има най-високия процент на ваксинации в света, това може да бъде постигнато само за 2 месеца, докато САЩ могат да го постигнат около празненствата за предстоящата 2022 година, тоест след около 10 месеца.

Най-бавна имунизацията се очертава в Канада, на която ще са ѝ нужни 9.7 години. Това я прави и най-тромава в Г-7 спрямо отчетените 3.9 години за Франция, 3.2 за Германия, 2.8 за Италия, 0.8 за САЩ и 0.6 за Великобритания.

Темпът вероятно тепърва ще се ускорява с одобрението на още препарати за защита от коронавирус. Някои от най-големите центрове за производство на ваксини в Индия и Мексико тепърва стартират, а само една трета от държавите са започнали имунизационните си кампании.

Как се изчислява?

Наличните към момента ваксини са двудозови, а калкулациите на Bloomberg са направени въз основа на имунизирането само с тях. Новата ваксина на Johnson & Johnson, която вече търси одобрение за прилагане в САЩ, може драстично да промени скоростта на процеса, а изданието планира да я добави към изчисленията, когато получи зелена светлина от властите.

Метрика, която не се отчита, е възможността за евентуален естествен имунитет, който може да настъпи след възстановяване от COVID-19, макар че все още не е ясна нито силата му, нито продължителността.

Прогнозата е създадена на базата на данните за средните дневни ваксинации в 67 държави и територии по света.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ