Борис Джонсън: Връщане към нормалността – не по-рано от ноември

Борис Джонсън: Връщане към нормалността – не по-рано от ноември

Борис Джонсън: Връщане към нормалността – не по-рано от ноември

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че гражданите на Великобритания няма да могат да се върнат към нормален начин на живот по-рано от ноември месец, предаде Ройтерс. Той добави, че нощните клубове ще останат затворени, а детските площадки – забранени за използване.  Сватбените церемонии ще могат да се провеждат само при определен горен лимит на посетителите.

Чак от октомври ще се пристъпи към отваряне на стадионите за публика. „Това ще е сред малкото облекчаващи норми, като повече разхлабване на мерките ще има най-рано през ноември“, обясни британският премиел.

По данни на Worldometers към момента във Великобритания има близо 300 000 регистрирани случая на коронавирус, като 145 от тях се намират в критично състояние. Потвърдените жертви на болестта на Острова са над 45 000 души, което е най-високата цифра в Европа и третата най-висока в света, след САЩ и Бразилия, отбелязва АП.

По-рано днес правителството обяви отпускането на 3 милиарда лири (3,8 милиарда долара), които да помогнат на здравните служби да се справят с евентуална нова вълна на коронавируса тази зима, предаде Асошиейтед прес.

Средствата трябва да позволят на финансираната от държавата Национална здравна служба да закупи места в частни болници и да поддържа временните болници, които бяха построени бързо в цялата страна, докато коронавирусът се разпространяваше през пролетта. В крайна сметка в тях не се лекуваха много пациенти, но правителството иска да запази резервния капацитет в случай, че евентуална нова вълна на Ковид-19 съвпадне със зимния грипен сезон, предава БТА.

Джонсън се опитва да намери баланс, като убеждава британците, че страната е готова за нова зараза, като в същото време насърчава връщането на хората в магазините, ресторантите и работните им места, за да рестартира икономиката, която се сви с една четвърт от март насам.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ