COVID-19

ЕС одобри лекарството на AstraZeneca за превенция на COVID-19

ЕС одобри лекарството на AstraZeneca за превенция на COVID-19

Европейската комисия одобри употребата на терапия с антитела на AstraZeneca за превенция на COVID-19. Това съобщиха от британската фармацевтична компания.

Evusheld е първият по рода си медикамент, който може да се прилага в Европа, и представлява коктейл от две моноклонални антитела с дълго действие – тиксагевимаб и цилгавимаб. Те се прикрепят към шипчестия протеин на SARS-CoV-2 на две различни места. Антителата са открити в университетския медицински център „Вандербилт“.

Одобрението на ЕК е въз основа на резултати от клинични тестове, включително в трета фаза, по време на която специалистите установяват, че лекарството намалява със 77% риска от развитие на симптоматичен COVID-19 в сравнение с плацебо при първичния анализ. При шестмесечен среден анализ е установено 83-процентно намаление, като защитата от вируса продължава за най-малко шест месеца.

Двете антитела ще се вливат в организма чрез две отделни интрамускулни инжекции. От AstraZeneca препоръчват 150 мг тиксагевимаб и още толкова цилгавимаб. Разликата спрямо двудозовите ваксини срещу коронавирус е, че антителата се инжектират веднага едно след друго, с което се изключва необходимостта от две посещения на лекарските кабинети за поставяне на първа и втора игла в разстояние от няколко седмици например.

В края на миналата седмица Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча издаването на разрешение за употреба на Evusheld за възрастни и деца над 12-годишна възраст с тегло поне 40 кг.

САЩ вече одобриха лекарството за спешна употреба за хора със слаба имунна система и поръчаха около 1,7 млн. дози от него. На 17 март Evusheld успешно мина регулаторно одобрение и във Великобритания.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
По-убедителни и харизматични в две стъпки