Германия за руската ваксина: Не ни казват всичко

Германия за руската ваксина: Не ни казват всичко

Германия за руската ваксина: Не ни казват всичко

Германският здравен министър Йенс Шпан определи руската ваксина срещу COVID-19 като „недостатъчно тествана“, добавяйки, че основната цел е да бъде произведен безопасен продукт и че не се знаят всички факти около създаденото лекарство.

„Може да е опасно да започнеш да ваксинираш милиони, ако не милиарди, хора прекалено рано... така че съм много скептично настроен към това, което се случва в Русия“, коментира Шпан в интервю за радио „Дойчландфунк“. „Бих бил много доволен, ако имахме първоначална, добра ваксина, но въз основа на всичко, което знаем – и това е основният проблем, а именно, че руснаците не ни казват много – тя не е достатъчно тествана“, заяви още той.

Вчера руският президент Владимир Путин съобщи, че страната му е първата в света, официално регистрирала формула срещу новия коронавирус, както и че се планира имунизацията на гражданите да започне през октомври. Ваксината е наречена „Спутник V“ препраща към името на първия сателит, изстрелян от Съветския съюз в Космоса през 1957 година.

Едва 10% от клиничните тестове са успешни, което кара някои учени да се опасяват, че Москва поставя националния престиж пред сигурността. Същевременно властите уверяват, че тя е „напълно безопасна“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ