Гърция: Единствената средиземноморска страна, която избегна италианския и испанския сценарий

Гърция: Единствената средиземноморска страна, която избегна италианския и испанския сценарий

Гърция: Единствената средиземноморска страна, която избегна италианския и испанския сценарий

Гърция има климат и манталитет на хората като в Испания и Италия, но успя да избегне сценария, който се разигра в тези страни с епидемията от коронавирус, съобщава Танюг, позовавайки се на британския в. "Индипендънт".

Атина тези дни е невероятно тиха, а по улиците около Партенона, които винаги са пълни с туристи, сега се разхождат само собственици на кучета със своите любимци, пише БТА. Така е откакто Гърция въведе карантина на 23 март, което направи преди повечето й европейски съседки, отбелязва "Индипендънт".

Мерките, които бяха въведени в Гърция ограничиха до около 2000 броя на заразени и до 90 на починалите от коронавирус. Това е много по-малко от Италия, Испания и Франция, все средиземноморски страни с подобен климат и манталитет, който според мнозина бе главният виновник ситуацията в Южна Европа да излезе от контрол.

Гърция затвори всички магазини, освен хранителните, след регистрирания първи смъртен случай. Изглежда движещата сила зад острите мерки бе крехката здравна система в страната, тъй като изтощени от икономическата криза, гърците си даваха сметка, че техните институции, преди всичко здравните, няма да издържат на катастрофа, подобна на станалата в Италия или Испания.
В средата на март гръцката Национална здравна система можеше да разчита само на 605 интензивни отделения, от които заради липса на персонал само 557 функционираха. И макар да изглежда, че засега Гърция успява да обуздае разпространяването на вируса, остава тревогата заради големия брой бежанци н страната, сред които са регистрирани първите случаи на коронавирус, посочва британският вестник. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ