COVID-19

Гърция запазва противоепидемичните мерки и през май

Гърция запазва противоепидемичните мерки и през май

Гърция запазва основните ограничителни антиковид мерки и през май. Причината е високата заболяемост - новите случаи достигат до 23 хиляди на ден, предава кореспондентът на БНР в Гърция.

Лекарите от Съвета за контрол на пандемията предупреждават правителството за огромен риск, ако отпаднат Covid мерките за Великден. Така, зеленият сертификат, носенето на маска и отрицателният резултат от тест остават в сила за празниците. Посещението на заведения и влизането в магазините за нехранителни стоки ще става само след представяне на сертификат за ваксинация или отрицателен резултат от тест. Маските остават задължителни в обществения транспорт и търговските обекти.

В зависимост от епидемичната обстановка през май ще се обсъждат корекции в мерките, като например неваксинирани да могат да посещават заведения на открито, заявиха пред медиите експерти. Пълното премахване на сертификатите през май обаче едва ли ще се случи.

Не се променят и условията за влизане в Гърция. В сила остава изискването за сертификат за ваксинация, или отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в страната или отрицателен антигенен тест, направен до 24 часа преди пътуването, или удостоверение за преболедуване, което да е издадено 14 дни след първия положителен PCR тест.

Гръцките власти продължават с активния контрол по спазване на действащите ограничения, а  нарушенията се наказват с 300 евро глоба.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ