J&J навлиза в нов етап на тестове на ваксината си

J&J навлиза в нов етап на тестове на ваксината си

J&J навлиза в нов етап на тестове на ваксината си

Johnson & Johnson стартира нов мащабен напреднал етап на изпитания, по време на който ще тества двуфазов режим на своята потенциална ваксина срещу COVID-19 и ще оцени евентуалните ползи за продължителността на защитата с втората си доза, предаде „Ройтерс“.

Американският фармацевтичен производител планира да включи 30 хил. доброволци в този стадий на изпитания и да го проведе успоредно с това за първата доза от препарата си, което започна през септември с 60 хил. доброволци.

Британският клон на компанията ще наеме 6 хил. доброволци, а останалите ще са от държави с висока честота на случаи на COVID-19, каквито са Белгия, Германия, Испания, Колумбия, Филипините, Франция и Южна Африка, става ясно от съобщение на компанията.

Групите ще са две като едната ще получи доза от лекарство с плацебо ефект, а другата - реалната ваксина, позната в момента като Ad26COV2. Втората доза от защитния серум ще бъде поставена след точно 57 дни.

„Изследването ще оцени ефикасността на ваксината след първата и втората доза, за да се оцени защитата срещу вируса и потенциалните допълнителни ползи за продължителността на защитата с втората доза“, се казва в изявление на J&J.

Миналата седмица конкурентите Pfizer и BioNTech обявиха, че тяхната ваксина с използване на информационно РНК е достигнала 90% ефикасност. Технологията на J&J е различна – в нейната основа стои използването на студен вирус, който доставя генетичен материал от коронавируса в тялото, за да предизвика имунен отговор. Фрагментът, наречен AdVac, се използва и в одобрената по-рано тази година ваксина срещу ебола.

Набирането на лица за проучването ще приключи през март 2021-ва, а изпитанията ще продължат 12 месеца.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ