Губернатори на фронта

Губернатори на фронта

Губернатори на фронта

Ситуацията с местната епидемия от коронавируса COVID-19 в Съединените американски щати ескалира значително през последните дни. Вчерашният не бе изключение. Рекордни стойности и на новозаразени, и на смъртни случаи покосиха Щатите. Само на 1 април бяха отчетени 26 473 положителни проби, спрямо 24 742 на 31 март и 20 297 на 30 март. Едва 14 дни преди това - на 16 март в страната е записан последния ден, в който са били отчетени под 1 000 положителни проби в рамките на 24 часа. Това е ръст от над 2 500% при новоотчетените случаи за денонощие само за две седмици.

Смъртните случаи вчера за първи път надхвърлиха 1 000, достигайки 1 243 случая, според СЗО, спрямо 912 на 31 март и 558 на 30 март, според worldometers. 

Центърът за контрол и превенция на заразните болести там (CDC) е издал редица препоръки за ограничаване на заразата. Сред тях са предписания за хигиенизиране, почистване, превенция, отношение, социално дистанциране, препоръки за училищата, за компаниите, за грижите за болни и още много други.

Освен това страната активно подготвя вече по-дългосрочни решения за места за настаняване на заразени, както и решения за реакция в условията на карантина на социални домове и центрове.

В същото време редица американски болници от засегнатите региони драстично увеличиха поръчките си на ключови лекарства, необходими на интубирани пациенти. Има и сигнали за възможен потенциалният недостиг на някои лекарства, който може да затрудни лекарите да поставят пациенти в изкуствена кома и да ги интубират. В страната има и недостиг на хиляди апарати за изкуствено дишане.
Федералното правителство издава общонационални препоръки, но реално, "генералите" в тази битка са губернаторите на отделните щати, всеки от които се сражава на свой фронт.

Най-засегнатите към момента щати са Ню Йорк, Ню Джърси и Калифорния. CDC издаде заповед за пътуване на 28 март, като призова жителите на Ню Джърси, Кънектикът и Ню Йорк да се "въздържат от несъществени вътрешни пътувания" през следващите 14 дни, като заповедта влезе в сила веднага.

Ню Йорк

Щатът и градът с най-голям брой положителни проби - 83 901 и 2 209 смъртни случая до момента

Лекарите там казват, че приемат твърде много млади пациенти - под 44-годишни, противно на очакванията им. Един на всеки пет хоспитализирани е под тази вързраст.

Когато за първи път беше съобщено за случай на коронавируса в предградието на Ню Йорк, Ню Рошел, местни и държавни служители се надпреварваха да овладеят епидемията. Разположиха национална гвардия и започнаха да правят тестове. Епидемиолозите се опитаха да намерят контактите на първите пациенти.

След няколко дни обаче стана ясно, че вирусът все още се разпространява. Бяха открити стотици нови пациенти в графство Уестчестър на Лонг Айлънд и във всичките пет района на Ню Йорк. 

Губернаторът Андрю Куомо нареди на много предприятия да затворят, призова пенсионираните лекари да се върнат на работа и помоли за федерална помощ под формата на повече болнично оборудване. Част от Сентръл парк се превърна в полева болница. Освен това веднага започна и изграждането на конвенционен център в Манхатън. "Единствената ни надежда в този момент е способността на федералното правителство да ни помогне в снабдяването с жизненоважните оборудвания и лекарства", каза Куомо.

Проблемът обаче е, че федералното правителство почти привърши запасите си от спешни медицински консумативи като маски, рокли и ръкавици, а някои щати, отчаяни от липсата на така необходимите респиратори, ги получиха само, за да открият, че машините не работят.

"Губим хора всеки ден", каза кметът на щата Бил де Блазио миналата седмица. "Следващите няколко месеца ще бъдат болезнени и стресират нашата здравна система, както никога досега".

Някои лекари в Ню Йорк настояват за правото да откажат грижи от пациенти, за които се смята, че е малко вероятно да се възстановят, тъй като недостигът на респиратори и други проблеми тласкат болниците към създаване на норма в грижите, съобщава The New York Times.

Към днешна дата 40 000 здравни работници, включително пенсионери и студенти, доброволно са се включили в помощ на държавните здравни служби по време на епидемията там. Освен това повече от 6000 специалисти по психично здраве ще предоставят безплатни онлайн психологически услуги.

Губернаторър Куомо разпореди затварянето на всички спортни игрища в Ню Йорк, което беше по-агресивен ход, отколкото кметът Бил де Блазио беше готов да направи досега. Куомо също призова полицейското управление в Ню Йорк да предприеме по-агресивни действия за прилагане на правилата за социално дистанциране.

 "Не ме интересува колко умен, колко богат, колко силен си мислиш, че си. Не ме интересува колко млад, и на колко години си", отсече той на брифинг само преди два дни, на който съобщи, че брат му също е с положителна проба за коронавурис.

[[{"fid":"351541","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":407,"width":594,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Губернаторът на щата Ню Йорк, Андрю Куомо. Снимка: Guliver/Getty Images

В началото на уикенда на 28 март и продължавайки до 30 март група доброволци заедно с християнска организация се  включиха в изграждането на полева болница в сърцето на Манхатън - Сентръл парк, която да служи като помощна база на близката Синайска болница. Местните нюйоркчани, свидетели на усилията, също се притекоха да помагат в изграждането ѝ. 

На 27 март Андрю Куомо обяви завършването на временна болница с 1000 легла в конгресния център на Джейкъб К. Джавиц в западната част на Манхатън, близо до река Хъдсън. Тя е построена с помощта на Националната гвардия и е първата от няколко подобни временни болници, планирани за спешно изграждане. Куомо преди това обяви, че изпраща медицинска екипировка от градския конгресен център Javits до болници в Ню Йорк, Уестчестър, Каунти, Лонг Айлънд и други райони на щата. Доставките включват: 339 760 маски с висока защита N-95, 861 700 хирургически маски, 353 300 чифта ръкавици, 145 122 предпазни облекла и 197 085 щитове за лице. Това е в допълнение на 1 милион маски N95, изпратени в Ню Йорк и 500 000 в Лонг Айлънд миналата седмица.

На 20 март губернаторът нареди на всички фирми да изпратят у дома 100% от работниците си. Допустимите изключения са: корабоплаване, медии, складова дейност, производство на хранителни стоки, аптеки, доставчици на здравни услуги, комунални услуги, банки и финансови институции. Той също така наложи ограничения за всички нюйоркчани, като очерта граница от около 2 метра дистанция между хората, когато са на публично място, включително и в хранителните магазини.

Всички държавни училища в щата са затворени до 1 април. Поне засега.

Ню Джърси

Общо регистрираните случаи на COVID-19 са 22 255. Жертвите - 355.

Губернаторът на щата Фил Мърфи издаде заповед за карантина още на 21 март, принуждавайки много бизнеси да преустановят работа. На 29 март той публикува туит, в който напомни на хората, че мерките още са в сила.

[[{"fid":"351542","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":449,"width":594,"class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

Губернаторът на Ню Джърси, Фил Мърфи. Снимка: Guliver/ Getty Images

От заповедта му прави впечатление обаче, че в изключенията на обектите, които могат да работят не влизат само супермаркети, аптеки, банки и застрахователни дружества. В щата се позволява работа на магазини за храна за домашни любимци, магазини за хардуер и домашна техника, магазини за алкохол, дистрибутори на автомобили, магазини за колелета, места за принтиране, места за химическо почистване, магазини за фермерски и земеделски продукти и други.

Освен това губернаторът подписа след това и друга заповед, с която забрани да се добавят или премахват дейности от списъка с бизнеси, които имат право да работят. Така той се подсигури от задаването на въпроси дали определен бизнес е включен или не. С други думи - всичко е разписано и трябва да бъде асимилирано.

На 26 март губернаторът обяви, че президентът Доналд Тръмп е издал голяма декларация за щата Ню Джърси, предоставяйки така необходимата федерална помощ за облекчаване и възстановяване от пандемията от COVID-19.

"Подготвя се и законодателна уредба, която да осигури облекчение за бизнеса; да се прекратят изгонванията на наематели, с което да се предотврати изселването на хора от домовете им, заяви губернаторът в Twitter. Освен това той призова банките да бъдат по-гъвкави при вноските от заеми и препоръча на собствениците на предприятия да изплащат заплатите на служителите си колкото се може по-дълго. 

Губернаторът също така изпрати писмо до президента Тръмп с искане за разполагане на корпус на американската армия при изграждането на временни болници, за да се гарантира по-голяма регионална готовност и да се помогне в облекчаването на напрежението в болниците.

Той също активизира Националната гвардия в Ню Джърси, която да помогне за преобразуването на домовете за възрастни хора и университетските общежития във временни болници; за координиране на трафика; и за разпространяване на храна.

В щата има и мобилна точка за тестване, където може да се мине с кола, подобно на drive-through, и така да бъде направена проверката.

Калифорния

Към момента това е третият най-засегнат щат с 9 936 положителни проби и 215 смъртни случая от вируса. Там училищата ще останат затворени до края на учебната година, която обикновено приключва в началото на юни.

Досега лабораториите в щата са тествали над почти 100 000 души за COVID-19, според доклад на livescience. От проведените тестове не са ясни резултатите на около 57 400 проби.

Училищата в Калифорния ще останат затворени до края на учебната година.

Във вторник (31 март) в района на Санта Клара официално беше удължена заповедта за домашна карантина до 3 май (Оригиналната заповед беше определена да изтече на 7 април). Сега заповедта уточнява, че използването на детски площадки, паркове и зони за обществени пикници е забранено, както и използването на голф игрища, тенис кортове, басейни и стени за катерене. Жилищното и търговското строителство също са забранени.

Предполага се, че огнището на коронавирус в Калифорния ще достигне своя връх в края на април, според модел на Института за здравни метрики и оценка, изследователски център в Университета във Вашингтон. От там прогнозират, че пиковите смъртни случаи от COVID-19 в щата ще бъдат на 27 април със 122 смъртни случая за ден. Това е по-късно от цялата държава, чийто пик се очаква да се достигне на 15 април с 2 214 смъртни случая на ден. Това предполага, че мерките в Калифорния, като социалното дистанциране, може да помогнат за "изравняване на кривата".

В понеделник губернаторът Гавин Нюсъм стартира Калифорнийския здравен корпус - нова инициатива за разширяване на работната сила в здравеопазването за справяне с пандемията. Поръчката се отказва от определени изисквания за професионално лицензиране и сертифициране предвид спешната ситуация. Нюсъм призова пенсионирани лекари, студенти по медицина и медицински сестри да се запишат в Здравния корпус. На тези, които се регистрират, ще им бъде платени и ще им се осигури необходимата протекция.

[[{"fid":"351540","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":406,"width":594,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм. Снимка: Guliver/ Getty Images

В петък (27 март) губернаторът издаде заповед, с която се въвежда мораториум върху изгонването на наематели до 31 май. Заповедта забранява изгонването на хора, които в момента не могат да плащат наем, защото са били засегнати от епидемията от коронавирус по един или друг начин.

На 24 март местната управа в Калифорния заяви, че половината от потвърдените случаи на COVID-19 в Калифорния са хора на възраст между 18 и 49 години, което е притеснителен факт.

Губернаторът също така предупреди минлата седмица, че регионът ще се нуждае от допълнителни 50 000 болнични легла за обслужване на пациенти по време на епидемията.

Калифорния ще наеме 177 болнични легла от медицински център. Освен това Нюсъм поиска морски болничен кораб да бъде използван за пациенти без коронавирус за освобождаване на повече легла в самите болници.

Губернаторът издаде заповедта за социална изолация на 19 март като поиска 40 милиона жители да останат вкъщи, освен ако не се нуждаят от извършване на основни дейности, като пазаруване на храна и лекарства. 

Ето какво се случва и в част от останалите силно засегнати щати.

Мичиган

Губернаторът на щата Гретчен Уитмър помоли за удължаване на извънредното положение до 9 юни.

[[{"fid":"351544","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"4":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":396,"width":594,"class":"media-element file-default","data-delta":"4"}}]]

Губернаторът на Мичиган, Гретчен Уитмър. Снимка: Guliver/ Getty Images

Също така, тя подписа заповед, която позволява на асистенти и медицински сестри да лекуват пациенти без надзор от доктор, студентите по медицина също могат да помагат. Освен това, той помоли федералното правителство да осигури доставка на лекарствата хидроксихолохин и хлорохин, които оказват положителен ефект върху болните от коронавирус. В затворите бяха въведени допълнителни мерки за сигурност.

Според проучване на Националната ресторантьорска асоциация в щата за първите 22 дена от месец март местата за настаняване и хранене, които към момента не функционират, са загубили 491 млн. долара продажби и 72 хил. работни места. Популярната верига супермаркети Kroger пък предоставя допълнителни 2 долара за всяка смяна на служителите си до 18 април. Голяма част от фабриките, включително и тези на автомобилните производители, не работят. Училищата също са затворени.

Щатът е третият по брой на смъртни случаи на територията на САЩ след Ню Джърси и Ню Йорк. Федералното правителство прогнозира между 1000 и 4500 починали на територията на Мичиган. Тестванията на граждани се увеличиха с 4 пъти до 4000 на ден през последната една седмица. Болниците изпитват недостиг на респиратори, въпреки че нови 400 броя бяха доставени в миналия вторник, както и такъв на медицински специалисти, легла и предпазни облекла, а Детройт е най-силно засегнатият град.

Илинойс

Тази седмица губернатор Джей Би Прицкер удължи извънредното положение в щата до 30 април, следвайки инструкциите на президента Доналд Тръмп.

Щатът продължава да отбелязва нарастване на случаите – по данни от по-рано тази седмица броят на заразените с коронавирус надхвърля 6000, а починалите са над 100. Висок брой заразени от болестта – 167, отчита и един от затворът „Кук“ в щата.

Властите прогнозират хоспитализация на 40 хиляди души, затова конферентният център „Маккормик Плейс“ в Чикаго вече се подготвя за полева болница за пациенти с по-леки симптоми.

Бизнесът също опитва да помогне – собственик на салон за красота е дарил всички ръкавици, които използва за процедурите в обекта, на местни лечебни заведения. Група ресторанти в квартал „Уест Таун“ в Чикаго приготвя храна за хора, които все още са на работа, а местна дестилерия за джин и уиски преустанови производството си, за да го замени с такова на безплатни дезинфектанти за ръце. През март Прицкер обяви, че ще отпусне 250 млн. долара заеми за малкия бизнес.

[[{"fid":"351545","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"5":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":403,"width":594,"class":"media-element file-default","data-delta":"5"}}]]

Губернаторът на Илинойс, Джей Би Прицкер. Снимка: Guliver/ Getty Images

CBS 2 съобщава, че жителите масово изхвърлят ръкавици за еднократно ползване на непредназначени за целта места.

Безработицата в Илинойс се увеличава – само за две седмици повече от 130 хиляди души са подали документи за парични обезщетения.

Флорида

Губернатор Рон Десантис, който по-рано предвиждаше бързо отшумяване на вируса, също удължи извънредното положение в щата до 30 април и нареди на гражданите да излизат от вкъщи само при необходимост, като заповедта му влиза в сила този петък. Пред Times той сподели, че за него мярката е като „национален бутон за пауза“.

[[{"fid":"351546","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"6":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":397,"width":594,"class":"media-element file-default","data-delta":"6"}}]]

Губернаторът на Флорида, Рон Десантис. Снимка: Guliver/ Getty Images

В Маями, един от трите най-засегнати градове, много от жителите са собственици на малък бизнес. Те ще могат да се възползват от заеми, които няма да бъдат връщани обратно на държавата, но само ако не уволняват служителите си. Градът предвижда изпълване на капацитетите в болниците си в следващите 30 дена, когато настъпи пикът на заразата. Подобна е ситуацията и в градовете Броуърд и Палм Бийч.

Във Флорида заразените са над 8 хиляди и повече от 100 починали.

Вашингтон

От федералното правителство щатът ще получи най-малко 2.9 млрд. долара. Губернатор Джей Инсли взе мерки за облекчаване на домакинствата при изплащането на задълженията им и призова компаниите, базирани в щата, да започнат производството на предпазно облекло, дезинфектанти, маски и други. Сред последвалите указанието му е марката Superfeet, фокусирана в производството на спортни обувки. До момента са доставени над 1 млн. медицински материали, но Инсли предупреди, че са нужни още.

[[{"fid":"351548","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"7":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":393,"width":594,"class":"media-element file-default","data-delta":"7"}}]]

Губернаторът на Вашингтон, Джей Инсли. Снимка: Guliver/ Getty Images

Случаите на заразени с коронавирус са над 5500, жертвите – повече от 249 по информация на New York Times. Военните започнаха разкриването на 8 полеви болници с общ капацитет от 540 легла.

Всички обекти в щата остават затворени до 30 април, но въпреки забраната за функционирането им, изданието The Seattle Times съобщи за магазини за оръжия, които все още работят.

По данни на местна агенция по заетостта само за периода 15-21 март са регистрирани нови 133 464 безработни.

По темата работиха Габриела Беличовска и Цветелин Димитров

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ