Контактните лещи могат да са източник на зараза, експерти съветват да носим очила

Контактните лещи могат да са източник на зараза, експерти съветват да носим очила

Контактните лещи могат да са източник на зараза, експерти съветват да носим очила

Контактните лещи могат да бъдат източник на зараза. Есперти посъветваха хора, които ги носят, да преминат към очила по време на пандемията, за да намалят разпространението на вируса, съобщава CNN.

Колкото по-малко контакти с лицето - толкова по-добре, казват от Американската академия по офтамология.

Хората с контактни лещи не само докосват очите си, за да ги поставят и махат по два или повече пъти на ден, но и по принцип докосват очите и лицето си много повече от хората, които не носят контактни лещи, заяви д-р Томас Щайеман, клиничен говорител на Американска академия по офталмология.

"Разтриваш очите си, след това разтриваш лицето си, чесаш лицето си, поставяш пръсти в устата си, поставяш пръсти в носа си", добави той. "Някои хора не са много хигиенични и може би са забравили първо да мият ръцете си."

Очилата могат да осигурят и малко по-голяма защита от всякакви частици на вируса, които плават във въздуха, каза Щайеман, въпреки че е по-вероятно да се заразите през устата и носа си, отколкото през окото.

Въпреки че е критично за всеки здравен специалист, който се грижи за пациенти с Covid-19, за останалите от нас "това е просто още един превантивен начин да стоите далеч от коронавируса", допълни лекарят.

В случай, че се чудите, няма вероятност да получите новия коронавирус или някакъв вирус от самото око.

"Можете ли да се заразите с Covid-19 от частица, влизаща през окото? Теоретично това е възможно, но нямаме доказателства за това", добави той.

По-вероятно е този нов коронавирус да причини конюнктивит - силно заразно състояние, известно още като розово око (pink eye). Конюнктивитът е възпаление на прозрачния слой, наречен конюнктива, който покрива бялата част на окото и вътрешната страна на клепача.

"Това е влажно, приятно и гостоприемно за вируси. Всъщност има много организми, които могат да се придържат много лесно към конюнктивата ви или в този случай върху контактна леща, която също се поставя върху конюнктивата ви", добави Щайеман.

Симптомите на конюнктивит включват сълзене, сърбеж или парене, замъглено зрение, червено или "розово" петно в бялото на окото, гной, слуз и жълт секрет, който може да се накъса върху миглите, като често слепва очите след сън.

Доклади от Китай и по света показват, че около 1% до 3% от хората с Covid-19 също са имали конюнктивит.

Коронавирусът може да се разпространи чрез докосване на течност от очите на заразен човек. Новината накара много национални очни организации да кажат на офталмолозите да спрат да виждат пациенти освен за спешни случаи, като наранявания на очите. 
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ