Коронавирусът може сериозно да увреди очите

Коронавирусът може сериозно да увреди очите

Коронавирусът може сериозно да увреди очите

Коронавирусът може сериозно да засегне очите. Съдовите заболявания на ретината като късен пост ковид синдром зачестяват, алармира един от най-добрите български офталомолози д-р Веселин Даскалов, управител на специализираната очна болница "Пентаграм". Оплакванията, свързани с очите, могат да се проявят непосредствено след заболяването, но появата им може да отнеме и месеци.

„Имал съм вече няколко такива случаи на пациенти с тромбози. След снемане на анамнезата се оказва, че са преболедували коронавируса преди един, два или дори 6 месеца“, обяснява той.  

Три са основните, сериозни усложнения, които д-р Даскалов е установил в практиката си. Едното е тромбоза на централната вена на ретината като следствие на микроемболизация , засилване на тромботичните процеси в малките кръвоносни съдове или увреждана на съдовата стена на капилярите, причинени от вируса SARS –CoV-2. Всичко това довежда до запушване на централната вена на ретината или неин клон, което клинично се изявявя с влошаване или дори загуба на зрението

При инфаркт на зрителния нерв се запушват малките кръвоносни съдове около изхода на зрителния нерв, което причинява исхемична оптикопатия (инфаркт на зрителния нерв) - частичен или пълен  и  може да доведе до частична или практическа  слепота.

„Очната емболията – запушването на централната артерия на ретината  пък е остро драматично състояние, при което човек изведнъж усеща, че пред очите му се спуска тъмна пелена“, разказва офталмологът. Първосигналната реакция на пациента е да помисли, че е колабирал. След 10 минути обаче той установява, че не е колабирал, а просто не вижда. Най-честата причина за очната емболия са ритъмните нарушения на сърцето в следствие на коронавируса, а също и засилването на тромботичните процеси (увеличаване адхезията на тромбоцитите, или увреждането на съдовата стена). Тези микроемболи запушвайки централната артерия на ретината предизвикват инфаркт и съответно хипоксия на ретината. „Състоянието е изключително спешно и  ако до 6-ия час не успеем да отпушим засегнатия кръвоносен съд, зрението се губи“, предупреждава д-р Даскалов.

Лекарите в Обединеното кралство, където Омикрон първо се разпространи масово, алармират, че при тази разновидност проблемите с очите могат да бъдат не само постковид синдром, но и предиктор, че човек е носител на заразата. В 11% от случаите, зачервяване на окото или развитие на конюнктивит е първият симптом, далеч преди човек да вдигне температура или да получи треска. Особено при млади, ваксинирани хора, това може да остане и единственият симптом, че са носители на вируса. „Този факт може да помогне за ограничаване на заразата. Ако в сегашната обстановка някой около вас е със зачервено око, дори и нищо друго да му няма, имайте едно наум“, предупреждава д-р Веселин Даскалов. И припомня, че още от началото на пандемията лекарите са с особено внимание върху връзката между коронавируса и очите. Един от първите специалисти, които се опитаха да предупредят света за COVID-19, беше китайският офталмолог от Ухан Д-р Ли Ванлинг, който най-вероятно се е заразил от безсимптомен пациент с глаукома.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ