COVID-19

„Омикрон“ вече е в 57 държави. Възможен е скок на хоспитализациите

„Омикрон“ вече е в 57 държави. Възможен е скок на хоспитализациите

Новият вариант на коронавируса, познат под името „Омикрон“ вече е засечен в 57 държави, а броят на пациентите, нуждаещи се от хоспитализация, е възможно да нарасне паралелно с разпространението на щама. За това предупреждават от Световната здравна организация (СЗО).

В седмичния си епидемиологичен доклад от СЗО уточняват, че са необходими повече данни, за да се оцени тежестта на заболяването, както и дали мутациите могат да отслабят имунитета, придобит от поставянето на ваксина против COVID-19.

„Дори ако тежестта е еднаква или дори потенциално по-ниска, отколкото при варианта „Делта“, се очаква, че хоспитализациите ще се увеличат, ако повече хора се заразят“, предупреждават от здравната организация.

На 26 ноември оттам обявиха „Омикрон“ за „вариант не безпокойство“. Това е петият щам на SARS-CoV-2 с такова обозначение. За първи път той бе засечен в Южна Африка в края на миналия месец. Броят на докладваните заразени в страната се удвои през седмицата до 5 декември до 62 хил. души, а „много голямо“ увеличаване на заболеваемостта се наблюдава и в Есватини, Лесото, Мозамбик, Намибия и Зимбабве.

Разпространението на варианта, съчетано със засиленото тестване и ниските нива на ваксинация, също може да са изиграли роля според СЗО.

„Омикрон“ може частично да избегне защитата от двете дози от ваксината на Pfizer и BioNTech, стана ясно тази седмица от ръководител по изследванията в лаборатория в Африканския институт за здравни изследвания в Южна Африка.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ