Преболедувалите са способни да генерират антитела срещу COVID-19 до края на живота си

Преболедувалите са способни да генерират антитела срещу COVID-19 до края на живота си

Преболедувалите са способни да генерират антитела срещу COVID-19 до края на живота си

Ново изследване показва за първи път, че хора, които са прекарали лека инфекция с COVID-19 произвеждат имунни клетки, способни да генерират антитела срещу коронавируса до края на живота им, съобщава испанският вестник El Pais

Едно от обезпокоителните наблюдения при хора, заразени с SARS-CoV-2, показва, че нивото им на антитела - протеини, способни да попречат на вируса да попадне в клетките, започва да намалява след четири месеца. Ключът е да се знае дали въпреки факта, че антителата намаляват, пациентът е развил пълен имунен отговор, който включва и създаването на бели кръвни клетки с памет, способни да запомнят и елиминират вируса много месеци и дори години след първата инфекция. Няколко проучвания показват, че това е така, така че хората, които предават инфекцията, и тези, които са ваксинирани, генерират клетъчен имунен отговор, който ги предпазва от реинфекции. Новото изследване, публикувано в изданието Nature, носи добри новини. 

Авторите са анализирали данните на 77 пациенти с леко или умерено протичане на заболяването. При повечето от тях антителата рязко са се намалили четири месеца след инфекцията, но след това намаляването става по-бавно и тези молекули все още присъстват в кръвния поток до 11 месеца след инфекцията. 

По-важното е, че това е първото изследване, което анализира наличието на дълготрайни плазмени клетки в костния мозък. Този тип клетки се генерират, когато патогенът попадне в тялото, за да може да запомнят няколко характерни черти за него. В случай на COVID-19, това е протеинът S, който вирусът използва, за да зарази човешките клетки. След инфекцията тези имунни клетки преминават в костния мозък и остават там в латентно състояние. Ако вирусът се появи отново, клетките се връщат в кръвния поток и отново започват да произвеждат антитела срещу вируса. Изследването показва, че по-голямата част от пациентите, на които може да бъде взета проба от костен мозък - 15 от 18 - генерират този тип имунни клетки. 

Наличието на антитела не винаги означава, че човекът е „имунизиран“ срещу реинфекция, въпреки че най-вероятно е така. Али Елебеди, имунолог от Медицинския факултет на Университета във Вашингтон и водещ автор на изследването, обяснява, че ако антителата не са достатъчни, имунната система активира В-клетките с памет, способни да произвеждат още повече антитела.

Въпрос, който остава без отговор, е дали тези видове клетки на имунната система ще могат да неутрализират новите варианти, които се появяват с течение на времето. Според Елебеди всичко зависи от това доколко се променя генетичната последователност на вируса. 

Все още без отговор е и въпросът дали наистина ще е необходима трета доза от ваксината, както са предложили компаниите, които я произвеждат. „За мен е ясно, че не е необходимо, както не би било необходимо да се ваксинират тези, които вече са преминали болестта“, обяснява експертът.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ