COVID-19

Проф. Ива Христова: Хората над 65 години могат да се ваксинират с AstraZeneca

Проф. Ива Христова: Хората над 65 години могат да се ваксинират с AstraZeneca

Проф. Ива Христова: Хората над 65 години могат да се ваксинират с AstraZeneca

Ваксините, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата, са най-добрите в света. Нямаме никакво съмнение за разрешените ваксини. Това заяви в ефира на БНТ зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. 

Тя е категорична, че хората над 65 години могат да се ваксинират с AstraZeneca. Според нея, опасенията на някои хора за тази ваксина са страх от новото и такива е имало и при предишните две ваксини на Pfizer-BioNTech и на Moderna. 

"Швейцария отложи ваксинацията с AstraZeneca, но не я забрани, защото още не са излезли данните от САЩ, които са върху огромен брой доброволци. Налице са и са публикувани неопровержими данни за ефективността на ваксината за хора над 65 години. Освен това, когато една ваксина работи, тя няма праг на възраст",  подчерта проф. Христова. 

По думите й, ваксината е напълно ефективна и безвредна за бременните жени. "Няма ваксина, която да създава проблем за тях. Напротив - ако, недай Боже, те се разболеят, вирусът създава голям проблем и за тях, и за плода, хилядократно по-добре е те да бъдат ваксинирани", обясни тя. 

Относно създаването на антитела при отложена или неизвършена втора доза на ваксината, проф. Христова обясни, че има известен толеранс във времето на двете дози. "Със сигурност, ваксината продължава да действа дори при отложена за известно време втора доза. Ако такава не се сложи, човекът не успява да стигне до пълната защита, която предлага ваксината. Това, което целим е поне една година имунитет, само че ние нямаме такъв период на време след ваксиниране, а искаме доказателства. Колко ще трае имунитетът и колко ще мутира вирусът, е рано да се каже", допълни проф. Христова.

Според нея още е рано да се каже дали има трета вълна на коронавируса. "127 на 100 000 бяха случаите до миналата седмица. Данните от вчера са 157 на 100 000, така че има плавно увеличение. Към момента добре се управлява епидемията и има един приличен баланс между мерките и заболеваемостта", смята проф. Христова.  

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ