Проф. Витанов прогнозира нов пик на COVID-19

Проф. Витанов прогнозира нов пик на COVID-19

Проф. Витанов прогнозира нов пик на COVID-19

В момента се намираме в пик на разпространение на COVID-19. Заради редица фактори, скоро може да се очаква нов такъв. Това заяви пред БНТ математикът проф. Николай Витанов.

Той обясни, че една от причините за ситуацията е фактът, че доста хора не се регистрират. По думите му има хора със симптоми, които са заразени, но не се регистрират като такива.

„Тези хора са сред нас. Известна част от тях, вероятно по-голямата, спазват някакви рестрикции, подхождат отговорно и не заразяват другите, но има и такива, които подготвят почвата за втори пик“, коментира Витанов.

„Вторият фактор е, че атмосферните условия се влошат. Третият е, че хората се връщат от почивка в големите градове и отиват на работните си места. Четвъртият е една система от 700 хил. ученици и 70 хил. учители влиза в пълнокръвно действие след два дена. Ето ви няколко фактора, които предполагат, че след като този пик мине и след известно разхлабване на ситуацията, може да се очаква нов пик", допълни той.

По думите му този пик може да бъде предотвратен с мерки.

„Известно намаляване на напрежението се очаква, но след това започва да действат всичките изброени фактори и само мерки могат да ги спрат", каза още Витанов.

По думите му в предишните три вълни мерките винаги са действали, защото са били налагани в подходящия момент.

„Няма да правя изявления дали настоящите мерки са наложени в подходящия момент, но единственото, което мога да кажа е, че се притеснявам, защото те са пробити от самото начало и не се спазват“, заяви Витанов.

Той заяви, че този вариант не подбира и удря всички възрасти.

„Виждаме, че сравнения с другите щамовете заболяванията при младите хора са доста повече. Смъртността също е по-висока“, каза математикът.

Витанов обясни, че крива на смъртността върви с известно закъснение и до края на септември смъртността ще е висока. След това ще има отражение на факта, че пиковите стойности ще тръгнат леко надолу, докато дойде вторичния пик.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ