Първата в България дарителска кампания срещу Covid-19 „Помогни сега“ става национална

Първата в България дарителска кампания срещу Covid-19 „Помогни сега“ става национална

Първата в България дарителска кампания срещу Covid-19 „Помогни сега“ става национална

Създадена още преди обявяването на извънредно положение дарителската инициатива „Помогни сега“ срещу COVID-19 в Шумен прераства в национална.

Още в първите си дни тя успя за кратко време на мобилизира местния бизнес и жителите на областта да даряват средства в подкрепа на местните медици, като вече има над 40 дарители, а постъпленията към 25 март са 253 302 лв.         

Кампанията е инициирана от собственика на фирмата за бързооборотни стоки „Фикосота“ - Красен Кюркчиев, заедно с брат му Жечко Кюркчиев, собственик и управител на друга голяма фирма - „Теси“. Сред факторите за успеха е ранният старт - инициативата започва на 13 март, още преди обявяването на извънредното положение като първата дарителска кампания срещу COVID-19. Към онзи момент голяма част от бизнеса и местната власт все още не осъзнават мащаба на идващата опасност. Целта на кампанията „Помогни сега“ е медиците и общината да разполагат с мигновен достъп до средства, с които да се подготвят за защита.

„Важно за всички в Шумен беше бързо да създадем работещ механизъм, който сплоти усилията на Общината, бизнеса и гражданите. Да спечелиш време е наполовина спечелена битка срещу COVID-19.“, споделя Красен Кюркчиев

Механизмът работи така - даренията постъпват по сметка към местната Стопанска камара, директорът на болницата и кметът заявяват от какво имат спешна нужда, а кризисният щаб на място преценява как най-ефективно да бъдат разпределени средствата. Събират се средства от града за града, при пълна прозрачност и затова е приложим за много други градове. Красен и Жечко Кюркчиеви даряват първите 100 000 лв за кампанията, а след тях вече се включиха 9 местни компании и десетки жители на общината.

Моделът, тръгнал от Шумен със съдействието на кмета на общината и председателя на СК-Шумен Николай Тончев е важен и за други градове, защото наред с националните, трябва да се подкрепят и регионалните медицински нужди.

Ефективният начин на работа насърчава Красен и Жечко да потърсят съмишленици и да надградят кампанията в национална, като се запази регионалният механизъм на функциониране. Намират партньор в лицето на Българската стопанска камара и председателят Радосвет Радев взема решение да подкрепи разрастването на национално ниво. Той мобилизира регионалните подразделения на Българска стопанска камара в България и някои градове като Добрич вече обсъждат да възприемат този модел за подкрепа на борбата с епидемията.

За по-малко от 2 седмици кампанията събра над 250 000 лв., а по-голямата част от сумата беше оползотворена за респиратор, бързи тестове за коронавирус, пулсоксиметри и друго необходимо оборудване, както и за защитни облекла, предпазни маски и ръкавици. Общината на свой ред бе снабдена с дезинфектанти и пръскачки за обеззаразяване на спирките в шуменско.

Бизнесът и гражданите могат  да се включат с дарения по сметката на фонда за Шумен: 

Уникредит Булбанк, Шумен
IBAN: BG24UNCR70001523957520, BIC: UNCRBGSF
Титуляр: Сдружение “Стопанска камара – Шумен”

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ