Рестрикциите за пътувания се завръщат в Европа

Рестрикциите за пътувания се завръщат в Европа

Рестрикциите за пътувания се завръщат в Европа

Европейски страни налагат отново стриктни ограничения върху пътуванията в момент, в който броят на новозаразените с коронавируса в Европа нараства, предаде ДПА. България премина в списъка със страни от високорисковата "червена зона" на няколко държави.  От днес страната ни свети в червено за Белгия, а от понеделник - и за Испания. Чехия също ни категоризира като "червена зона".

Това означава, че са в сила по-строги правила за влизане в тези страни - представяне на отрицателен PCR тест за Covid-19, сертификат за ваксинация или документ за преболедуване на коронавируса. Българските граждани, които не разполагат с един от трите документа ще бъдат поставяни под карантина. В Чехия задължителна карантина е в сила и за представилите на влизане отрицателен PCR тест или документ за преболедуване на вируса. Тя може да приключи след петия ден най-рано при представяне на отрицателен тест за коронавируса. Освободени от тази мярка са само напълно ваксинираните.

Считано от понеделник Германия става за Испания рискова страна във връзка с коронавирусната пандемия. Прекатегоризирането ще е в сила първоначално за седем дни. Това означава, че всички на и над 12 години, които влизат в Испания от Германия, трябва да представят доказателство за ваксинация, или документ за прекаран Ковид-19, или отрицателен тест за коронавируса. Правилото ще е в сила до полунощ на 29 август засега. В списъка на Испания за рискови зони влизат и няколко австрийски провинции - Долна Австрия, Щирия, Каринтия и Горна Австрия. Посетителите от страни и зони, които не са смятани за рискови, могат да влизат в Испания без някакви специални условия, но трябва все пак да попълнят онлайн формуляр, пише БТА.

От понеделник Чехия категоризира Германия като оранжева зона, което означава, че тя е страна със среден риск на предаване на коронавируса. На практика това не означава, че нещата ще се променят много. Както и преди, всеки, който иска да влезе в Чехия от Германия, ще трябва да представи отрицателен тест за коронавируса или да има пълен ваксинационен цикъл. В допълнение трябва да се попълни и онлайн регистрационен формуляр.

Пътниците, идващи в Германия от високорисковите райони на Испания, като Мадрид и Балеарските острови, пък трябва да се карантинират за 10 дни, освен ако са напълно ваксинирани или са се възстановили от Ковид-19. Карантината може да приключи след петия ден най-рано при представяне на отрицателен тест за коронавируса.

Германия вчера прекатегоризира гръцкия остров Крит и други популярни гръцки островни дестинации, като Кос, Миконос и Родос като високорискови зони. От утре Канарските острови и Каталуния ще бъдат пък извадени от списъка с високорисковите зони на Германия.

250 милиона жители в ЕС са напълно ваксинирани към момента, съобщи в Twitter профила си еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новият главен секретар на МВР: Ще предложим праг до 0,5 промила зад волана
McDonald's  вдига таксите за нови франчайз ресторанти в САЩ за първи път от близо 30 г.
Ивайло Вълчев e кандидатът за кмет на София от "Има такъв народ"
Почина босът на мафиотския клан Коза Ностра Матео Денаро
bTV със светкавична позиция след номинацията на Хемикян, въвежда още мерки за безпристрастно отразяване на изборите
Lego се отказва от производството на тухлички от рециклирана пластмаса
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 25 септември до 1 октомври
Канада се извини, след като в парламента бе почетен ветеран, воювал на страната на нацистите