Учени определиха три рискови фактора за фатален край при болни с коронавирус

Учени определиха три рискови фактора за фатален край при болни с коронавирус

Учени определиха три рискови фактора за фатален край при болни с коронавирус

Специализираният информационен сайт за генно инженерство и биотехнологии genengnews публикува доклад, в който изброява основните рискови фактори за живота на тежко болни пациенти с COVID-19. Според статията, те са три:

- Напреднала възраст
- Признаци на сепсис
- Проблеми със съсирването на кръвта

Тези рискови фактори са изведени  от проучване, което оценява записи на данни за 191 пациенти в Ухан, Китай - 137 оцелели и 54 починали. 

Изследването, което се появи в The Lancet в документ, озаглавен „Клиничен курс и рискови фактори за смъртност на възрастни пациенти с COVID-19 в Ухан, Китай“ - би могло да помогне на лекарите да идентифицират пациенти с лоша прогноза при ранен стадий.

Освен уточняване на рисковите фактори за смъртта, авторите представят нови открития, които показват, че средната продължителност на вируса е 20 дни при оцелели (вариращи от 8 до 37 дни) и че вирусът е бил откриваем до настъпването на смърт при 54 от жертвите.

Авторите предупреждават също, че продължителността на вируса се повлиява от тежестта на заболяването и отбелязват, че всички пациенти в проучването са били хоспитализирани, две трети от които са имали тежка форма или са били в критично състояние. 

"Препоръчваме да се прилагат тестове за COVID-19 преди изписването на пациентите от болницата. При тежък грип забавеното вирусно лечение удължава продължителността на вируса и заедно тези фактори излагат заразените пациенти на риск да умрат. По подобен начин, ефективното антивирусно лечение може да подобри резултатите при COVID-19, въпреки че в нашето проучване не наблюдавахме съкращаване на продължителността на отделяне на вируса след антивирусното лечение", казва съавторът на изследването професор Бин Као от Китайско-японската болница за сътрудничество.

Проучването добавя нови подробности към настоящата картина за развитието на COVID-19. Средната продължителност на заболяването от коронавируса е около 12 дни, независим дали става дума за оздравели или починали. Като продължителен симптом обаче остава кашлицата - 45% от изписаните все още са имали кашлица след като са били декларирани като излекувани.  Също така, друг характерен симптом, задухът престава след около 13 дни.

Пациентите, обхванати от проучването са на средна възраст  56 години, повечето са мъже (62%, 119 пациенти), а около половината са били с хронични заболявания (48%, 91 пациенти) - най-често с високо кръвно налягане (30%, 58 пациенти) и диабет (19%, 36 пациенти). От началото на заболяването, средното време за изписване е 22 дни, а средното време до настъпване на смъртта е 18,5 дни.

В сравнение с оздравелите, пациентите, които са починали, са по-възрастни (средна възраст 69 години на починалите срещу 52 години при излекуваните).

Честотата на усложненията като дихателна недостатъчност (98%, 53/54 починали срещу 36%, 50/137 оздравели), сепсис (100%, 54/54 срещу 42%, 58/137) и вторични инфекции (50%, 27/54 срещу 1%, 1/137) също са били по-високи при тези, които са починали, отколкото при излекувалите се.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ