COVID-19

Северна Каролина спря имунизацията с ваксината на Johnson & Johnson заради странични ефекти

Северна Каролина спря имунизацията с ваксината на Johnson & Johnson заради странични ефекти

Ваксинационни центрове в американския щат Северна Каролина заявиха, че са преустановили използването на ваксината срещу КОВИД-19 на компанията Johnson & Johnson, след като при най-малко 26 души са били регистрирани нежелани странични реакции, сред които припадане, предаде Асошиейтед прес.

Четирима ваксинирани са били откарани в болница за допълнителни изследвания. Щатските и федералните здравни власти разследват случаите.

Американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията заявиха, че реакции като припадане не са рядкост след ваксинация, но въпреки това проучват докладите за странични реакции в Северна Каролина и още три щата, пише БТА.

Очаква се всички откарани в болница в щата да се възстановят, казаха представители на местните здравни власти.

Говорителката на Центровете за контрол и превенция на заболяванията Кристен Нордлунд заяви, че федералната агенция е информирана за страничните ефекти, които са се проявили при някои хора, на които е била поставена ваксината на Johnson & Johnson, в щатите Айова, Джорджия, Колорадо и Северна Каролина. Страничните реакции включват замаяност и учестено дишане.

Нордлунд изтъкна, че Центровете за контрол и превенция на заболяванията работят заедно с представители на щатските и местните власти, за да преценят ситуацията. След направени тестове на ваксини федералната здравна агенция е стигнала до заключението, че няма причина за безпокойство.

"Ваксините срещу КОВИД-19 са сигурни и ефективни. При много хора не се проявяват странични ефекти след ваксиниране срещу КОВИД-19, но при някои хора се наблюдават болка, подуване на мястото на поставяне на ваксината, треска или главоболие. Обикновено, тези реакции не траят дълго и означават, че тялото изгражда защита", изтъкна Нордлунд.

Разработката на Johnson & Johnson е първата еднодозова ваксина срещу COVID-19 и четвърта поред, одобрена официално и за прилагане в ЕС.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ