Европа започва да приема болезнените уроци от Италия

Европа започва да приема болезнените уроци от Италия

Европа започва да приема болезнените уроци от Италия

В деня, в който в Италия за първи път не се наблюдаваше покачване в броя на жертвите от коронавируса COVID-19, Великобритания беше принудена да въведе строги мерки и да се изолира напълно, за да намали максимално социалните и икономически последици от пандемията.

С голяма нестабилност на борсите, финансовите министри и централните банки на страните от G-20 проведоха спешни разговори, които не успяха да мотивират инвеститорите. По време на финансовата криза през 2008 година, координацията между страните от G-20 беше от решаващо значение за справянето с нея.

Засега подобен сценарий "се изплъзва" след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че САЩ "не е създаден, за да се спира".

Европа стана епицентър на вируса, но дори тук изглежда сякаш всеки лидер действа сам за себе си - граници се затварят по ралично време и мерките на граничните пунктове са различни.

Обединеното Кралство също най-накрая предприе това, което другите големи европейски икономики направиха - пълна изолация в опит да спрат разпространението на коронавируса, което от своя страна е голямо изпитание за здравната им система.

Европейските лидери са изправени пред избор да вземат възможно най-иновативните решения, за да предпазят икономиките на страните си от потъване. Страни с голям дълг, каквато е Италия, ще се нуждаят от спасяване, пише Bloomberg.

Германски държавни служители съобщиха, че са готови да помогнат с кризисни заеми от Фонда за спасяване на еврозоната. Като най-голямата европейска икономика и европейски сътрудник, Германия носи голяма тежест на раменете си.

Правителството на Ангела Меркел ще представи спасителния си пакет - подкрепен от 156 милиарда евро нов дълг и ще се опита да започне да дава пари още тази седмица, заяви министърът на икономиката Петер Алтмайер. След като кризата приключи, през следващите месеци Германия планира да се върне към своята "политика на пестеливост", заяви Алтмайер.

Блокът от Еврозоната възнамерява да предприеме по-агресивни колективни действия за подпомагане на икономиката в региона, финансовите му министри ще проведат още днес видеоконференция, за да обсъдят следващите стъпки.

Всичко това се случва в момент, в който  Франция отчете ръст на смъртността с около 20%, а Испания регистрира 462 смъртни случая само за 24 часа. Междувременно Италия, която стана символ на болезнените уроци в борбата с вируса, отбеляза спад както в броя на новите случаи, така и на смъртните такива на дневна база.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ