„Софиямед“: 100% от хоспитализираните с COVID през септември нямат ваксина

„Софиямед“: 100% от хоспитализираните с COVID през септември нямат ваксина

„Софиямед“: 100% от хоспитализираните с COVID през септември нямат ваксина

Ваксинираните срещу COVID-19 пациенти, на които им се налага да лежат в болница, са рядкост, като в същото време те развиват много по-малко усложнения и биват изписани много по-бързо. Това показват данни, предоставени от екипа на COVID-19 отделението на УМБАЛ "Софиямед", член на Българска болнична асоциация.

От 1 до 21 септември 100% от приетите за лечение пациенти са били без ваксина.

От лекуваните през август около 90% са били без ваксинация, показват данните на болницата. "Лечението на останалите 10%, които имат завършен ваксинационен курс, беше много по-кратко и с много по-малко усложнения, отколкото при останалите“, обясняват специалистите от УМБАЛ „Софиямед“. По думите им част от пациентите, които постъпват при тях за лечение са и такива с поставена само една доза.

Много е важно хората с една доза да ограничат контактите си до 14 дни след поставянето на втора доза от ваксината, защото едва минимум след този срок те са изградили антитела срещу вируса, напомнят медиците. Лекарите от COVID-19 отделението на болницата съветват след приключване на ваксинационния курс хората да продължат да спазват противоепидемичните мерки. Според световната статистика 5% от имунизираните лица, независимо от заболяването, за което е поставена ваксината, се заразяват и разболяват. При тях обаче заболяването протича по-леко, с по-малко усложнения, отколкото при неимунизираните.

По данни на болницата през тази вълна до този момент са засегнати повече по-млади хора - между 30 и 50-годишни, които са провеждали домашно лечение за 5-7 дни, състоянието им се е влошило и се приемат с по-тежка клинична картина от предишните три вълни.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ